Greg Brejden - Prvi deo

O njima najviše znamo preko njihovih spisa sa Mrtvog mora, znamo da su nastali 500 godina pre Hrista, da su stvarali zajednice shodne njihovom načinu života koje su poštovale velike tradicije ezoterijskog učenja našeg sveta, i znamo da su se nakon Hristovog raspeća razišle po čitavom svetu.

Neke od tih zajednica su otišle u pravcu džungli i planina između Bolivije i Perua. Neki su otišli u Severnu Ameriku, i jugozapadno u Američku pustinju, a neki su otišli na Himalaje, u Tibetanske tradicije. Zbog toga sam posumnjao da bismo mogli pronaći te tradicije Asena, sačuvane i dan danas, u Tibetanskim manastirima, i ako bi to bila istina, onda bi taj naš put imao neprocenjivu vrednost. Radije nego da spekulišemo šta je značenje njihovih molivi, čitavši ih iz tekstova hiljadama godina starih, mogli bi konkretno da pričamo sa ljudima koji žive tu tradiciju danas. Imali smo veoma divnu, srčanu razmenu sa ljudima koje smo posetili, i u toj razmeni je bilo iskrenosti i otvorenosti kojom su nam se otvorili i sa nama podelili svoje molitve.

Kroz njihovu tradiciju molitve, meni se potvrdio moj osećaj onoga što sam video kao referencu iz najsatrijih tekstova, sa svitaka Mrtvog mora, na primer u knjizi Inaka, što se tiče tog izgubljenog načina moliitve.

Za vreme mojih studija, a ja sam odrastao u jednoj konzervativnoj srednjeistočnoj američkoj zajednici, gde je molitva predstavljala ili nešto čemu se zahvaljujem, ili nešto za čega molim da mi se ostvari, i to je otprilike postao moj stereotip za način molitve. I kako sam, odrastao putovao po svetu i studirao drevne tradicije i kulture, saznao sam da postoje i drugi načini za molitvu, za koje se nije ni znalo u zapadnoj tradiciji. Zapadni naučnici danas, registruju četiri načina molitve, kažu da ih koristimo pojedinačno, ili u kombinaciji, razlog zašto vam to sad govorim je taj, da u školama misterija i tekstovima Asena piše da postoji još jedan način molitve koji se ne uklapa u ove četiri naučničke kategorije. Peti način molitve. I sada, kada smo otkrili izgubljene tekstove, svitci sa Mrtvog mora, Vatikanske trezore, izgubljene knjige Biblije, i kada smo to sve spojili sa našim razgovorima sa Tibetanskim monasima i povezali, znamo da sigurno postoji još jedan, taj dodatni, izgubljeni način molitve, koji nam dopušta direktan pristup našim telika, i krativnim silama našeg sveta.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

4 Comments

 1. Goran

  Interesantna tema! Jos jedan dokaz da se od nas kriju veoma bitne i po zivot vazne uput,upozorenja.
  Velika hvala za ovaj prijevod.
  A gdje je ostalo?

 2. radaradmila

  Hala Vam sto ste nam omogucili da znamo da ova knjiga postoji. Gde se moze kupiti?

 3. Koliko mi znamo nema. Inače je ne bi prevodili.

Leave a Comment