Alan Koen - Dosta više!

Usudite se da budete srećni usred haosa.

Moć radikalnog zadovoljstva.

 

U vreme kada su mnogi ljudi zabrinuti u vezi novca – procenat razvoda brakova je na svom vrhuncu, političari lažu, novi otrovi u hrani se otkrivaju svakodnevno, prirodne katastrofe tutnje planetom, ratovi uništavaju nacije, a strah od terorizma je naterao poštene ljude da se skidaju pri ulazu u avion – prospekti za zadovoljstvo deluju kao neka naivna fantazija ili neumesna šala. Ako vas neko upita Kako si? A vi kažete Ja sam zadovoljan, vaš sagovornik će sigurno podići obrvu I upitati se da li ste na drogama, da li živite u poricanju ili ste pohađali previše seminara iz samopomoći. U teškim vremenima kao što su ova sada, zadovoljstvo se čini radikalnim, čak jeretičkim: Kako se usuđuješ da budeš srećan kada se toliko mnogo loših stvari odvija trenutno…ili bi se moglo odvijati, ili će se odvijati?

Ipak, zadovoljstvo nije bilans u banci, status u borilačkim veštinama, ili kovčeg zlata koji ćete doseći na kraju duge. Ako ste ikad pratili dugu do njenog kraja, on bi vas dovela do tla na kojem stojite. Sreća je izbor koji birate, stav u koji zakoračite, stanje bića koje funkcioniše dublje od uslova. Više je dostupna nego nemoguća. Da li vi ja možemo naći načina da pronađemo mir sa sobom I sa svojim životom upravo sada, pre nego što smo isplatili sav duh za hipoteku, pre nego što smo razrešili svoje svađe sa bivšim supružnikom, ili pre nego što krene katastrofa globalnog pregrevanja?

Ja sam želeo mnoge stvari u svom životu, I dalje ih želim. Uvek mi se činilo da bih bio srećniji kada bih našao svoju partnerku, živeo u većoj kući, gledao svoju knjigu na listi best selera, ili se igrao sa svojim Iped-om najnovije generacije. A onda sam upoznao čoveka koji je u otpunosti izvrnuo moj sistem verovanja –  naglavačke. Šin- Ičiro Treajama je Japanski psihijatar koji zrači radošću brilijantnije nego ijedna duša koju sam ikad upoznao. On nosi večni osmeh I osvetli sobu čim uđe u nju. Nikad nisam znao nekog ko je tako istinski srećan.

Kada su Šinu dijagnozirali terminalni rak, on se bacio na duboko istraživanje duše. Otišao je u Japansku baštu I razmislio je šta bi učinilo da njegov život dobije značaj, bilo da živi još jedan dan ili jo 40 godina. Njegov odgovor je bio: Da budem zahvalan svima I svemu – uključujući I njegov rak, kao akt samobuđenja. Od tog dana pa nadalje, Šin je govorio Hvala ti svakom događaju koji bi mu se desio, ili u njegovoj blizini. Za nekoliko meseci, rak je iščezao. To je bilo pre 25 godina. Sada Šin podučava druge da pronađu zdravlje I sreću tako što će praktikovati izgubljenu umetnost zahvalnosti.

Reč zadovoljstvo u sebi sadrži tajnu kako da postignemo ovu svesnost. Zadovoljstvo znači postići. Vi postižete ono što tražite. Ono je u vama, kao vi. Niko, niti ijedna stvar van vas samih, vas ne može učiniti više od onoga što već jeste. Blaga koja tražite već posedujete. Blaga koja tražite, već jeste.

Svi smo se mi upuštali u veze, biznis situacije, I uslove življenja koji nemaju integritet I koji nas poništavaju. Kad shvatimo da smo se prodali kako bi se uklopili, mi moramo reći ne onome što nam ne služi, da bismo mogli napraviti mesta za ono što nam služi.

 

Dosta više!
Dosta više!

Vi ne možete priuštiti da se zadovoljite sa bilo kojom situacijom koja umanjuje vaš duh. Kada shvatite da ste zalutali, vi morate učiniti sve što je potrebno kako biste se vratili natrag na stazu radosti. Prvo morate spustiti stopalo na tlo kako biste zakoračili novi korak.

Sri Nisargadata kaže: U mom svetu sve je u redu. U kom je svetu on živeo? Jel’ to bio ovaj svet koji vidimo na vestima, ili je on gledao neki kanal koji mi ne hvatamo? Da li možemo nastaniti svet koji on opisuje? Da li možemo iskusiti dobrobit čak I pre nego što se stanje ekonomije povrati, ili pre nego što nas partner razume, ili pre nego što se rat završi?

Hajdemo u tu avanturu zajedno. Ovo nije putovanje kako bi dobili još. Ovo je putovanje  da imamo više I da postanemo više, I počinje tako što ćemo povratiti naše pravo na bogatstva koja već posedujemo, I koja jesmo.

Na putu smo da ostavimo iza sebe terete gubitka, nemanja, usamljenosti… I da pronađemo višlju zemlju izobilja.

Dosta je više. Hajde da to učinimo.

Leave a Comment