Leci - Moram i trebalo bi…

Sloboda je pravo po rođenju i vrhunski cilj svakog čoveka. Sloboda je utkana u našu suštinu kao prirodno stanje našeg bića i čovek čim se ne oseća slobodno u vezi bilo čega uplaši se, pobuni i po nekad reaguje veoma burno jer se brani.

Ta tačka iz koje se branimo i reagujemo je ne-sloboda, zato tako burno i reagujemo; jer bi želeli da smo slobodni i u miru sa sobom – a nismo.

Istina je da čovek voli da uvek i u svakom trenutku svoga života ima mogućnost slobodnog izbora, da ništa ne mora i ne treba!

“Morati” i “trebati” su reči koje nas uslovljavaju bez obzira koliko imali godina i životnog iskustva ili svesnosti u sebi.

Kad kažemo “ja moram” ili “ja trebam” osećamo veliki pritisak jer nema uzmaka i izbora, i zahtev izaziva osećaj krivice ako se ne ispuni.

Tamo gde ima uslovljavanja nema slobode!

Neke reči imaju snagu malja 😀

photo by: andymumford
photo by: andymumford

Kad kažem: bilo bi dobro da, ili mogla bih danas da – sve apsolutno drugačije zvuči i izgleda kao divan sunčan dan. Imamo snažan osećaj slobodnog prostora i osećaj da imamo slobodan izbor. A to je jako važno jer čovek tada ima veću snagu, volju i entuzijazam.

Reči moram i treba bi bilo dobro zaobići u životu jer stvaraju stresna i negativna stanja i sužavaju naš izbor i našu snagu.

Sve što nam ne treba bilo bi dobro otpustiti.

Sloboda su krila bez tereta. Srećan let!

2 Comments

  1. Siniša

    Moram i trebalo bi da pročitam sve što mogu od Rudolfa Steinera …

    Gornji tekst je često prisutan u mome životu ! Prati me ponekad u stopu …

    Sjajna Leci !

  2. najzad

    Nista nije slucajno,tako ti jos jednom veeeeeeeeeeeeliko hvala, za bas danas procitan ovaj tekst, draga moja Leci.

Leave a Comment