Leci - Da li se smejemo?

Kao da nam je neko, u nekom nevidljivom trenutku našeg života rekao: e sada je dosta, sada se uozbiljite, nema više cerekanja, zeze i nekih spontanih i nekontrolisanih gegova, jer ovaj svet ceni i vrednuje samo ozbiljne, koji ne pokazuju svoje reakcije.

A mi smo to shvatili ozbiljno i brže bolje navukli maske ozbiljnosti kao da je to ono što držimo u srcu, i počeli to da primenjujemo u našem svakodnevnom životu, na ulici, poslu, druženju, dok slušamo, govorimo, ćutimo čak i kada se tuširamo.

Kakve veze ima smeh sa neozbiljnošću?

Kakve veze ima spoljašnji izraz smrknutosti sa ozbiljnošću?

Ovo sigurno nema veze jedno sa drugim, kao da smo pobrkali lončiće i detetu u sebi rekli: Ćuti da te ne čujem više da mi se ne uklapaš u opšte prihvaćeno ponašanje, a kamoli da se smeješ ko lud na brašno, i pričaš neke iskrene gluposti!

Kako smo se ponašali i reagovali kad smo bili deca?

Spontanost, smeh i radoznalost, to smo bili.

To maleno detešce u nama bi se još igralo, smejalo i trčalo, i bilo tako, tako živo.

 

Photo by: janaschi
Photo by: janaschi

 

Da Vam pravo kažem, nikad nismo ni prestali da budemo deca, to je zabluda, samo smo se vremenom uskladili sa prikladnim ponašanjem, koje očekujemo da će biti prihvaćeno.

Kad se dete u nama smeje, kao da ceo svet preplavi sjaj najveće lepote i spolja i iznutra.

Ne moramo da se štedimo! Ne možemo nikada potrošiti našu radost i naš smeh, pa smejmo se kad god nam padne na pamet, čak i kad nemamo nekog razloga, onako kao lud na brašno…

4 Comments

 1. anita

  Mila moja Leci,pa tako,bre,meni kazu da sam vecito dete,neozbiljna i nikako da porastem!I briga me!Samo… ipak treba da porastemo,na neki drugi nacin…zar ne?Ne valja,bas,kad i po mozgu ostanes uvek dete!:-)))

  • Blago tebi Anita, što ti to govore, jer nisi ugušila u sebi radost i spontanost deteta.
   Oni to govore, jer bi i oni malo toga, he he he
   Radost nije neozbiljnost.
   Neozbiljnost je biti neodgovoran prema svom životu i zatvoriti se u duboki san, mnoge predrasude, kriticizam i bavljenje drugima.
   Život i treba da bude lud i zabavan, ali mnogi se kreću sigurnim putevima opšte prihvaćenih standarda ponašanja, shvatanja, ali to ne znači i da su sigurni.
   Sigurni smo jedino u radosti, vedrini i sreći.
   Ti si baš predivna i smej se još više i zabavljaj, slobodno!
   🙂

 2. Ella

  Meni takodje to često kažu…a ja razvučem osmeh i briga me! :))) Volim da se šalim, volim da se smejem (dobro je i za trbušnjake ;D )Oko mene su uglavnom slični ljudi koji komentarišu da imam zarazan smeh ! Kada ste nasmejani mnogi žele da budu sa vama u društvu i učestvuju u šalama! 🙂

  • Eto Ella, i ti si dokaz kako ima puno veselih i pozitivnih ljudi.
   Jeste dobro je za trbušnjake, he he he i nemoj nikada prestati da se smeješ, jer to je ogromna energija pozitivne struje, koja uvek donosi čoveku samo dobro, jer privlači ono čime zračiš a to je smeh, vedrina, sreća, radost.
   To je najlepši kompliment, kada ti neko kaže da imaš zarazni smeh!
   Želim ti da uvek budeš tako vedra, pozitivnam i nasmejana.

Leave a Comment