Stiv Čendler - Uhvati Korak Pre Nego Što Odustaneš

Ne govorite ljudima kako da rade stvari, govorite im šta da rade, i dopustite im da vas iznenade sa rezultatima.

-Džordž S.Peton

Ne možete motivisati nekoga ko vas ne može ‘čuti’. Ako se ono što im govorite samo odbija o njihov psihološki štit, nema nikakve razlike koliko ste dobri u tome. Vas ne slušaju. Vaši ljudi prvo moraju da budu u stanju da vas čuju, kako biste ih dotakli.

 

U cilju da vas neko čuje, taj neko prvo mora biti saslušan od strane vas. Drugačije ne funkcioniše. Vaš zaposleni mora prvo naučiti da ceni činjenicu da ste na njenoj ‘talasnoj dužini’ , i da u potpunosti razumete njeno razmišljanje.

 

Ne govorite ljudima kako da rade stvari, govorite im šta da rade, i dopustite im da vas iznenade sa rezultatima. -Džordž S.Peton
Ne govorite ljudima kako da rade stvari, govorite im šta da rade, i dopustite im da vas iznenade sa rezultatima. -Džordž S.Peton

 

Sarađivali smo sa presednikom velike kompanije koja se bavila finansijskim uslugama, koji se zvao Lans, i koji je imao poteškoća sa svojim timom računovođstva koga su sačinjavale četiri žene. One nisu marile za njega, i nisu mu verovale, i na svakom zajedničkom sastanku bile su očajne jer on nije želeo da sasluša njihove probleme i učini nešto oko toga.

 

Lans je bio na izmaku snage i nerava kada je zatražio našu pomoć. Savetovali smo ga da se sastane sa svakom od žena ponaosob.

‘Šta da kažem?’

‘Ništa nemoj govoriti. Samo slušaj.’

‘Šta da slušam?’

‘Osobu koja sedi preko puta tebe.’

‘I koji je moj plan?’

‘Nemaš plan.’

‘Šta da ih pitam?’

‘Kako život?, Kakav je vama život ovde u ovoj našoj kompaniji?’

‘I šta onda?’

‘Onda samo slušaj šta imaju da ti kažu.’

‘Ne znam da li ću to moći.’

Izvor niskog morala njegovog najvećeg računovođstvenog tima je upravo bio identifikovan. Ostalo je na Lansu da odluči kakav će biti dalji razvoj događaja.

 

 

Leave a Comment