Loreta LaRoš - Sloboda Zvoni!

Dok sam posmatrala protestante u Egiptu, kako se skupljaju na mitinzima kako bi sa vlasti skinuli diktatora koji je vladao 30 godina, bila sam preplavljena radošću. Imala sam priliku da svedočim hrabrosti i neustrašivosti koju mi, kao ljudska bića posedujemo. Specijalno su me dirnuli mladi ljudi svojom strašću koju su pokazivali.

 

Zaustavila sam se i zamislila kako društvo često ismeva navike mladih ljudi, pogotovo njihovu vezanost za mobilne telefone i sms poruke. Često sam i sama govorila svojim unucima da će uskoro postati jedno sa svojim mobilnim telefonima. Kakogod, ovaj preokret u Egiptu se ne bi desio bez duha mladih ljudi, i društvenih mreža interneta na koje su tako navikli. Ta činjenica nepogrešivo ukazuje koliki blagoslov tehnologija može biti.

Dok sam slušala protestante, takođe sam osetila i veliku zahvalnost za mnoge godine koje sam provela živeći u slobodi. Mi Amerikanci, nikada nismo bili taoci nečije vladavine, koja nam brani da pratimo svoje snove i nade. Naše pravo i sloboda govora su nam dostupni, i za to imamo podršku. Naše radio emisije su prepune individua kojima je dopušteno da kažu gotovo sve šta im padne na pamet.

 

Egipatska vlada, i slične njoj, ne dozvoljavaju nijedne vesti koje nisu prošle kroz političku cenzuru. Ovde ni dan ne prođe, a da ne osvane neka nova kritika o nekom političaru. Mi ne sedimo u svojim domovima u strahu da će se uskoro na vratima pojaviti neka tajna agencija koja će nas izbrisati sa lica zemlje. Mi dolazimo i odlazimo bez ikakvih ograničenja, osim ako nismo kriminalci, ili zaista poremećeni, a čak i tada nismo stavljeni u neki Gulag, da balavimo predozirani lekovima.

Oslobodite svoju slobodu!
Oslobodite svoju slobodu!

 

Nadam se da su mnogi od vas stekli novo poštovanje za svoju slobodu, kao što sam ja to učinila. Znam da je često podrazumevam jer sam se navikla na privilegije koje mi pruža. Možda je ovo najveća lekcija koju možemo naučiti od egipatskog puta do slobode: nikada ne smemo uzeti zdravo za gotovo život u svojoj zemlji. MI smo srećnici i zbog toga, naša je odgovornost da se pobrinemo da nikad ne predamo svoju slobodu nikome.

 

Razvedrite se ove nedelje: Oslobodite svoju slobodu!

 

Leave a Comment