Vejn Dajer - Primenjujući paradigmu

Ovog meseca imaćete priliku da pročitate knjigu mog prijatelja Džordža Kruza, Lek protiv sala na stomaku. Imao sam priliku da testiram Izgovori Nestanite! paradigmu u sopstvenom životu, tako što sam primenio mudrost Džordža Kruza. Poslednjih 10 godina, na svom stomaku nosio sam 8kg viška sala, koristeći izgovor: Ovo se desi kad ostariš. Ovo se zove muško salo, govorio sam sebi. A onda sam imao intervju sa Džordžom, I on mi je ispričao neke zapanjujuće cifre u vezi konzumiranja šećera. U 19 veku ljudi su prosečno konzumirali oko 13gr šećera po danu. Danas, mi konzumiramo neverovatnih 285gr po osobi u jednom danu. Zar vam se ne čini da postoji konekcija između ogromnog porasta u tim brojkama I porasta stomačnog sala u našoj naciji? Prema Džordžu, redukovanje našeg obima struka može dodati godine u naš život. Džordž preporučuje da prepolovimo unos šećera na 25-30 gr na dan.

Ja sam gajio izgovor, frazu da je mojih 8kg stomačnog sala veoma teško, skoro nemoguće osloboditi se. Naposletku, vreme ga je tamo postavilo! Odlučio sam da testiram svoj izgovor tako što sam redukovao svoj unos šećera na 20gr po danu. U roku od 30 dana tih 8kg se istopilo sa mog struka. A I nije bilo baš tako teško postići to.

Činjenica jeste da možemo postići sve – od sala na stomaku do bilo koje situacije koju smo za sebe vezali izgovorom I koja blokira naše zdravlje I/ili našu sreću. U trenutku kada sam odlučio da poverujem da se mogu osloboditi težine koju sam sakupljao na sredini svog tela, ja sam je otpustio. Baš kao što je rekao Henri Ford: Šta god da veruješ da možeš ili ne možeš, u pravu si. Pa zašto onda ne bismo verovali da možemo?

photo by: nonohara_susu
photo by: nonohara_susu

 

Leave a Comment