Brajan Trejsi - Otkrijte Svoje Talente – Pronađi Jasnoću i Budi Vođa

Pronađi Jasnoću 

Pogledaj tvoj trenutni posao, trenutne sposobnosti, i zapitaj sebe gde zeliš da budeš za tri do pet godina? Kakav posao želiš da radiš? Sa kakvim ljudima zeliš da radiš? Koji nivo odgovornosti želiš da imaš? Koju količinu novca želiš da zaradjuješ? U kom delu zemlje želiš da živiš? Pusti mašti na volju. Zamisli da nema ograničenja u tome šta zeliš da budeš, ili radiš. Zamisli da su sve opcije otvorene za tebe. Pogledaj svoj život i svoj posao danas i zapitaj sebe kakvim ljudima se najviše divim i želim da budem kao oni? Koga znaš ili znaš o njemu, ko radi posao koji ti želiš da radiš ili živi život koji ti želiš da ziviš? Kakve promene moraš da napraviš u životu da bi bio kao ta osoba? Zapamti: Bilo šta što neko radi, neko drugi može da radi takodje.

Ti nikad nećeš biti potpuno isti kao druga osoba, ali nema ni potrebe da budeš. Mozeš da koristiš uspeh i postignuća drugih ljudi kao primer i vodič koji ce ti pomoći da odlučiš gde zeliš da stigneš na kraju tvog osobnog putovanja, ali ti možeš biti jedinstven, i drugačiji, i uspešan na svoj način. Harold Geenen, bivši CEO, ITT-a i jedan od namoćnijih poslovnih rukovodilaca u Američkoj istoriji, uvek je koristio priliku da kaze: Pocni sa ciljem i radi unazad pa odluči gde zeliš da završiš negde uz put, i onda planiraj unazad u današnjem danu da utvrdiš kako ćeš do tamo stići.

Ako mozeš da napraviš iskrenu procenu svoje snage i slabosti, svoje pretnje i ranjivosti, svoje oblasti potencijalne mogućnosti i oblasti koja te možda vuče nazad, ti si u savršenoj poziciji da gledaš napred u budućnost da odlučiš gde zeliš da ideš, i šta zeliš da postigneš.

 

photo by: fhrankee
photo by: fhrankee

 

Budi Vođa 

 Konačno, u ličnom strateškom planiranju, cilj je da uvek postigneš rukovodstvo u izabranoj tržišnoj olasti. Poslovni vodja ima autoritet da utvrdi oblast odličnosti u svom poslu. Analogno na ličnom nivou, mozeš izabrati stvar sa kojom ceš postati absolutno odličan i postići izvanredne rezultate. Dakle, u kojim oblastima ćes raditi da postigneš rezultate koji su toliko daleko od onoga što obična osoba očekuje da postigne? Šta mozeš ti i samo ti da uradiš, ako uradiš dobro, što će napraviti izvanrednu razliku u tvom zivotu? Šta možeš da uradiš sada, ili da naučiš da uradiš u budućnosti, što će ti dati najveću isplativost za količinu vremena koju si uložio.

Zapamti: došao si na ovu zemlju sa specijalnom kombinacijom sposobnosti i talenata koji te čine drugačijim od ikoga koje ikada živeo. Ma šta radio danas, nije ni blizu onoga što si stvarno sposoban da uradiš. Ključ za sreću i prosperitetan život za tebe, je da proceniš svoju snagu i postaneš veoma dobar u oblastima u kojima najviše užvaš i onda da uložiš celo srce u ono što radiš.

1 Comment

  1. tarpe bakov

    ako mislis da je moguce!:)

Leave a Comment