Stiv Čendler - Ne Prestaj Da Razmišljaš

Motivacija dolazi iz misli. Sve što radimo počinje sa mišlju. A kada odustanemo da razmišljamo, gubimo motivaciju za delanje. Na kraju skliznemo u pesimizam. A pesimizam vodi u nivo još manje količine razmišljanja. I tako u krug. Silazna spirala negativizma i pesimizma, koji se medjusobno hrane.

Pesimisti misle toliko negativno, o tome da celu stvar urade savršeno, da na kraju završe tako što to uopšte ni ne urade, i postanu pasivni. Dok optimista uvek uradi po malo. Uvek preuzme neku akciju. Uvek oseća da da napreduje. Pesimisti nastavljaju da koriste svoju maštu, kako bi zamišljali najgore scenarije razvoja dogadjaja, a onda zaključe da su ta scenarija toliko beznadežna, da jednostavno nema razloga za bilo kakvu akciju. S’toga, pesimizam u vek vodi ka pasivnosti.

Optimisti se slažu sa Kolinom Vilsonom (Colin Wilson): Mašta ne treba da se koristi da bi pobegli iz realnosti, već da bi je stvorili.

Počni naviku u sebi da govoriš NE negativnosti. Kada negativne misli započnu raspravu u tvom umu, što se često dešava, čak i optimistima, ti nemoj da prestaneš da razmišljaš. Pravo, kreativno razmišljanje, će te odvesti ka optimizmu. A optimizam je uvek samomotivišuć.

Mašta ne treba da se koristi da bi pobegli iz realnosti, već da bi je stvorili.
Mašta ne treba da se koristi da bi pobegli iz realnosti, već da bi je stvorili.

Leave a Comment