Loreta LaRoš - Možete li podneti kriticizam?

Većina nas na kriticizam reaguje tako što se ponaša veoma defanzivno, zatvara se u sebe, beži glavom bez obzira (obično prema nečemu nezdravom kao što je prekomerno unošenje hrane). Razvijamo dosta nefunkcionalnih strategija kao deca, tako što posmatramo i imitiramo naše uzore.

Moja majka je bila ekstremno vešta u ‘verbalnom aikidu’, dok je moja baka prihvatila pasivni način. Ja sam postala kombinacija ova dva dok nisam shvatila da mi ni jedno ni drugo nije baš mnogo služilo. Učenje kako da prihvatite kriticizam i kako da izađete na kraj sa njim, ne samo da vas može ojačati, dodati na vašoj moći, već vam može doneti i spokoj. Probajte sledeće tehnike za savladavanje kriticizma: Kada od nekog dobijete kritiku koja vam se čini kao tačna, jednostavno je priznajte i krenite dalje. Setite se da ste stvorili čitavu priču kako bi potkrepili svoje obrasce ponašanja, da biste se osećali dobro. Vaši prijatelji i rodbina su došli do drugačijih zaključaka. Ima savršenog smisla da ih saslušate i obratite pažnju na ono što kažu. Jednostavno priznajte, razmislite o tome, i potom odlučite da li oni imaju bilo kakvu informaciju koja vam može biti od koristi.

Možete li podneti kriticizam?
Možete li podneti kriticizam?

Ako dobijete kritiku koja vam se učini nefer, ne pravite izgovore i ne upuštajte se u ‘kung-fu jezikom’ samo da bi dobili bitku koja je ionako besmislena. Setite se da osoba koja vam to govori želi identična priznanja kao i vi. Na primer, ako vaša majka, ili neko vama bitan kaže: ‘Stalno radiš. Bilo bi lepše kada bi provodila malo više vremena samnom’, jednostavno odgovorite: ‘Da, tačno je, ja zaista puno radim.‘ A onda sačekajte na sedeću izjavu. Ako vaša majka nastavi da vas davi i gnjavi, iskorisite tehniku koja se zove ispitivanje: ‘Ja razumem da ti misliš da ja puno radim, i da bi volela da se više viđamo. Voljna sam da se potrudim da tako i bude. Da li imaš neke ideje šta bi mogli raditi ove nedelje?’ Jedna od mojih omiljenih tehnika da odgovorim na kriticizam je da pokušam da se udaljim, što za uzvrat skrene pažnju sa ‘usijanih’ komentara. Takođe možete reći: ‘To što pričaš je veoma interesantno, javiću ti da se dogovorimo.‘ Suština svega je da bismo svi mi voleli da se naše potrebe zadovolje.

Razvedrite se ove nedelje:

Možete profitirati tako što ne pristajete da budete iznervirani kritikama drugih ljudi. Ove nedelje saslušajte otvorenog srca – ne trčite pred rudu, niti reagujte preterano.

Leave a Comment