Vejn Dajer - Moć Sadašnjeg Trenutka

Budi gost univerzuma.

Na ivici bez-brige postojanja.

 

U dvadesetom poglavlju Tao Te Činga, ohrabreni ste da iskusite svoj život slobodni od nagona za brigom. Lao Cu vas savetuje da usporite sa vašim konstantnim, upornim i neumornim zahtevanjima za još više, i da prestanete da se trudite da svaki momenat ispunite u svojoj nestrpljivosti da budete na nekom drugom mestu. Sve u svemu, pozvani ste da svoj život živite na način koji može biti sumiran u naslovu knjige Rama Dasa- Budite Ovde Sada.

 

Budite ovde sada, u svom umu, kao i u telu, u stanju da cenite ono što imate, bez žudnje. Otpustite naviku da se stalno pitate radite li pravu stvar. Otpustite šta ako, i sve vaše ciljeve za budućnost, zamenjujući ih sa moći koju poseduje sadašnji trenutak. Budite ovde, i setite se da to radite sada, jer razmišljanje o tome da budete sada na nekom drugom mestu, oduzima vaše dragocene trenutke sadašnjosti. Prosvetljeni duhovnjak redovno primenjuje praksu da sebe potpuno poistoveti sa trenutnom sadašnjošću svog života.

 

Biti ovde i sada, postiže se tako što se usvoji prihvatanje života, onakvog kakvog ga prezentuje velika Majka ili Tao. To je proces predaje, ako dopustite – jednostavnim prepuštanjem ovom velikom svestvarajućem – sveisceljujućem – Izvoru, da vas odvede gde želi. Vi odustajete od ideje da morate da imate više, ili da budete na nekom drugom mestu u budućnosti; umesto toga, vidite sebe kao celu i kompletnu osobu, baš takvu kakva jeste. Ovaj proces predaje vam dopušta da budete svedok neograničenog izobilja, i večnoj svetlosti koja je uvek prisutna. Vi istrenirate sebe da se odreknete verovanja o nedostatku i nemaštini; i umesto toga, vi verujete velikom Izvoru da vam obezbedi ono što vam treba, kao što je uvek i radila za sva bića.

Sve je savršeno. Božja ljubav je posvuda, i nikog ne zaboravlja. Verujem toj sili da me vodi, i ja sada ne dozvoljavam egu da uđe.
Sve je savršeno. Božija ljubav je posvuda, i nikog ne zaboravlja. Verujem toj sili da me vodi, i ja sada ne dozvoljavam egu da uđe.

Kada počnete da živite po načelima objašnjenim u ovom poglavlju, počinjete da imate postojanje bez brige u njemu. Zamislite to! Nema briga ili strahova – samo osećaj povezanosti sa Izvorom svega, i saznanjem da će sve biti rukovođeno za vas, rukama iste sile koja uvek svime rukovodi. Lao Tzu vas uči kako da oslobodite um od njegovog upornog kukanja i zakeranja. Tao je već zbrinuo svet, i sve u njemu…to je uvek bilo tako, i uvek će i biti.

 

Vaš vas um konstantno nagoni da se borite i trudite uprkos sveobezbeđujućoj perfekciji Taoa; konstantno vas nagoni da jurite slavu, da tražite zadovoljstvo ili svrhu. Lao Cu vas ohrabruje da radite upravo suprotno tome; da ostanete van trke pacova i dopustite svom umu da bude u mirnoj harmoniji sa Taom, radije nego da brinete i da se borite.

 

Praktikujte da otpuštate misli o tome šta nije ovde sada. Samo dopustite sebi da se stopite sa perfekcijom univerzuma u kojem živite. Ne treba vam još neka stvar da bi bili srećni; sve se obezbeđuje za vas, upravo sada. Budite u ovom momentu i oslobodite sebe od borbe za nešto još više, ili nekog drugog. Ovo je vežba za um koja će vas staviti u primirije sa Taom. Afirmišite: Sve je savršeno. Božija ljubav je posvuda, i nikog ne zaboravlje. Verujem toj sili da me vodi, i ja sada ne dozvoljavam egu da uđe. Primetite koliko se osećate slobodnim kada se opustite i prepustite ovom, bez-straha, bez-brige stavu. Odvojte vreme da primenite ‘pusti i prepusti se Bogu‘ , svaki dan.

 

 

3 Comments

  1. Dejana

    SADA, to je esencijalno, ne brinuti, opustiti se, bez zelje i stalnog traganja, prepustiti se i verovati. U sadasnjem trenutku skrivena je sva energija. Sve se samo ispunjava ako se prepustimo… sada je sve sto postoji.

Leave a Comment