Loreta LaRoš - Deka je sa Marsa, Baka je sa Venere

Često se pitam kako su moji baba i deda ostali toliko dugo u braku – preko 60 godina, sve dok jedno od njih nije preminulo. Sećam ih se kako su periodično vikali jedno na drugo, ali niko od njih nikada nije spakovao svoje stvari i otišao. Moj deda je bio u stanju da podnese babino zanovetanje i ‘kljucanje’, tako što bi se udubio u čitanje svojih italijanskih novina,  pijuckajući svoj espreso.

 

Kada deda ne bi podigao pogled, ona bi često ispustila glasni uzdah, koji je bio poput krave koja se porađa. A ako bi on počeo da pokazuje znakove iziritiranosti, ona je znala da treba da ‘ohladi’ malo, i obično bi počela da priča o onome šta će zajedno praviti za večeru.

 

Hrana je definitivno bilo njihovo zajedničko polje. Obožavala sam da ih posmatram, dok postaju sve raspoloženiji i razdraganiji, mešajući zajedno svoje magične sastojke, od kojih su pravili jela za kojima bi članovi porodice molili za repete. Tada nije bilo knjiga o tome kako su muškarci i žene različiti, niti su postojali terapeuti i životni treneri koji bi im pomogli da se bolje razumeju. Muški i ženski mozak, i njihova razlika, nisu uopšte postojali kao tema za razmatranje.

 

Naučnici iz prošlih vremena su ovo mogli proučavati jedino na leševima. Međutim, zahvaljujući napredku u genetici i tehnologiji slika-u-mozgu koja ne zahteva nikakvo ubacivanje instrumenata u ljudsko telo, sada smo u mogućnosti da gledamo unutar mozga u realnom vremenu. Džon Grej je bio jedan od prvih naučnika koji je predvodio čitavu temu muško/ženskih razlika. Njegova knjiga ‘Muškarci su sa Marsa, a Žene su sa Venere‘ prodata je u milionskom tiražu. Jedna od njigovih obzervacija bila je ta, da ‘muškarci vole da odlaze u svoje pećine’ i tamo budu sami sa svojim mislima, dok žene vole da budu na koncertu sa drugom ženom i pričaju gotovo o svemu. Snimci sa magnetne rezonance potvrđuju ovu teoriju, pokazujući da je moždana ožičenost za jezik, i sposobnost za posmatranje emocija, dominantnija kod žena. Muškarci, za razliku od žena, imaju čak dva i po puta više moždanog prostora, koji je rezervisan striktno za seksualni nagon.

međusobna lojalnost je recept za dugotrajnu vezu
međusobna lojalnost je recept za dugotrajnu vezu

Ja volim istraživanja i naučne rezultate koji nam omogućavaju bolje poglede na ljudsko telo i funkcije, a takođe ih nalazim i zabavnim. Posmatrala sam svoju baku kako upire oči ka nebu, i rukama se krsti preko grudi, svaki put kada nije uspela da dopre do mog dede. Njeno obrazovanje nikada nije prešlo nivo osmog razreda. Međutim, dok je brbljala o tome kako je jedan od komšija iskritikovao njen špageti sos, sigurna sam da je znala da je moj deda ne sluša. Čak šta više, kladim se da je moj deda jedino video njene usne kako idu : ‘bla, bla, bla…’ sve dok nije uspeo da je natera da idu na spavanje. To je samo jedan od načina kako muški i ženski mozak imaju velike međusobne razlike.

 

Mnoge knjige današnjice, naučile su nas, da muškarci obično ne vole da se šetaju naokolo po radnjama sa nama, niti da će primetiti kada smo pomerile dvosed na drugo mesto, niti će biti uznemireni bilo čime kada su usred gledanja utakmice. Muškarci su zasigurno shvatili da žene imaju pamćenje poput slonova, žele da budu vrdnovane i hvaljenje da lepo izgledaju, da im treba cveće, slatkiš ili neki znak pažnje, s’vremena na vreme. Ne znam da li su moji baba i deda shvatali bilo šta od ovoga, ali su znali da je međusobna lojalnost recept za dugotrajnu vezu, a to ne verujem da možete naći u knjizi, niti snimku magnetne rezonance.

 

Razvedrite se ove nedelje:

Ove nedelje, isplanirajte ručak sa osobom sa kojom ste u renesansnoj vezi. Razgovarajte o tome kako vas vaše razlike čine još bliskijim. A onda proslavite to jednim ukusnim obrokom!

 


Leave a Comment