Kristijan Nortrap - Menopauza, Odnosi i Praznici

Praznični period je vrhunac za razne slomove u odnosima. Naši voljeni sa različitim očekivanjima, porodičnim načinima razmišljanja, I potrebom da se sastanu I kreiraju novogodišnji istorijski trenutak. Čak I u najboljim mogućim okolnostima ovo može biti postavka disfunkcije I stresa. U srednjim godinama ovo može biti još teže.

Nije tajna da su krize u odnosima učestala strana efekta menopauze. To je obično prepisano ludim efektima koje prave hormonalne promene koje se dešavaju u telu žene u ovo vreme njenih turbulentnih promena. Ono što se retko prizna ili razume, jeste da ove promene izazvane hormonima utiču na mozak, ženi daju oštrije oko za nepravdu I nejednakost, I glas koji insistira da govori I da se zauzme za njihova prava. Drugim rečima, one otkrivaju skrivenu mudrost – kao I hrabrost da je naglas ispolje. Dok se veo stvoren od hormona reprodukcije, koji zamračuje vid povlači, ženin žar mladosti I duha često zavarniče, zajedno sa dugo potiskivanim željama I kreativnim nagonima. Srednje godine pale te nagone vulkanskom energijom koja zahteva svoje ispoljavanje.

Ako taj vulkanski nagon ne nađe svoj način da se ispolji – ako žena ostane tiha zarad mira u porodici ili na poslu, ili ako sebe konstantno odvraća od toga da juri svoje kreativne nagone I želje – rezultat je jednak onom kao kada biste zaklopili ekspres lonac: negde mora da izađe para! Često je to ženino zdravlje, I obično bude jedna od tri najčeše postmenopauzalne bolesti: srčano oboljenje, depresija ili rak dojke. Sa druge strane, one od nas koje izaberu da ispoštuju mudrost tela I da ispolje ono što leži u nama, dobra je ideja da se spreme za jedno dobro talasanje broda, što će usput staviti na test I dugo održavane veze I odnose. Brak nije imun na ovaj efekat.

Niti su vaši odnosi sa ostalim članovima porodice takođe imuni na to.

 

menopauza praznici
Ako taj vulkanski nagon ne nađe svoj način da se ispolji – ako žena ostane tiha zarad mira u porodici ili na poslu, ili ako sebe konstantno odvraća od toga da juri svoje kreativne nagone I želje – rezultat je jednak onom kao kada biste zaklopili ekspres lonac: negde mora da izađe para.

 

Vaša porodica I prijatelji će različito reagovati na vas dok se menjate I rastete. Kada dođe do ovih situacija, promena čini ljude da se osećaju neprijatno. Kako će vaš novousvojeni životni stil uticati na njih? Čak je I promena vaše frizure, za početak, ponekad dovoljna da zakuva vatru.

Dakle šta možete učiniti? Evo nekih ideja:

1. Prihvatite situaciju I znajte da će biti uzbudljivo. Očekujte otpor!

2. Podsetite sebe da je dobro ne biti dobra devojčica koja zadovoljava svačije potrebe I očekivanja osim sopstvenih. Radeći tako zaštitićete svoje zdravlje za godine koje vam slede.

3. Smejte se. Kada unesete humor u situaciju uvek se olakša tenzija.

4. Distancirajte se – čak iako to znači da preskočite tradicionalni porodični ručak – da ne biste bili emocionalni ili pod stresom zbog ponašanja drugih.

 

1 Comment

  1. sabina

    hvala na ovom tekstu,još kada bi ga pročitali članovi moje porodice,možda bi nam svima bilo lakše

Leave a Comment