Loreta LaRoš - Kako se Smejati u Teškim Vremenima?

Kako se smejati u teškim trenutcima.

Kad držim predavanja ili seminar, uvek podstičem učesnike da pročitaju knjigu Viktora Frankla ‘Čovekova potrega za smislom‘. On je bio psihoterapeut koji je preživeo nacističke koncentracione logore tokom II svetskog rata, I on je razvio oblik psihoterapije koji se zove ‘Logoterapija’. Njegova knjiga pokazuje kako osoba može preživeti najužasnije situacije, kroz dostojanstvo, čak I humor. Kao predgovor knjige, Gordon Alport piše: ‘Glad, poniženja, strah, I duboki bes zbog nepravde je moguće tolerisati uz brižno čuvane slike najmilijih, uz pomoć religije, uz pomoć makar malenog nagoveštaja humora, I ponekim pogledom na lekovite prizore prirode- drveta ili zalaska sunca.’

Bezbroj puta sam čula kako je ova vrsta humora pomogla velikom broju ljudi koji rade na teškim poslovima, pogotovo u zdravstvenim ustanovama. Svako ko čuje razgovor između sestara I doktora se može duboko uvrediti. Međutim za njih je to vrsta olakšanja, zbog užasa koje gledaju svaki dan.

Kad sam bila mala, vukli su me po brojnim italijanskim sahranama, koje u potpunosti liče na one iz filmova Federika Felinija. Bilo je tu mnogo drame, dok bi se žene u crnom savijale I zakukavale. A onda bi se začuo grohoti smeh prisutnih, dok bi se prepričavale priče I događaji iz života dragih preminulih. I naravno, onda bi se sve završilo sa gigantskom gozbom! Još sam onda shvatila da ljubav, smeh I lazanje čine život vrednim življenja!

Smeh

 

Često čujem individue kako se žale da se vrlo malo smeju jer su im životi postali jako komplikovani. Kao kultura, zaboravili smo da nismo ovde samo da bi nekako pregurali dan, kao da idemo na neki marš. Kada je humor odsutan iz našeg života, to može dovesti do depresije, uznemirenosti, besa I iziritiranosti. Kada izgubimo sposobnost da se smejemo sami sebi, postajemo manje prijatni I tolerantni na ponašanja drugih.

Razvedri svoju nedelju: Ove nedelje, priušti svom smehu dobru vežbu svaki dan, da bi onda, kada ti zaista treba bio napumpan i spreman za rad. Kao što Frank kaže: ‘Taj humor je bio naše duševni spas’.

Imaj to na umu sledeći put kad dramiš oko gluposti.

Leave a Comment