Vejn Dajer - Da li Smo Prisutni?

Da li ste primetili kako često koristimo sadašnje trnutke našeg života, dragocenu sadašnjost našeg života, kako bi čeznuli da budem negde drugde, radeći nešto treće? Ili traćimo sadašnje trenutke na osećanja krivice vezane za prošlost, ili brigu za budućnost. Odlutamo od sreće sadašnjosti zbog toga što živimo živote tako što ne cenimo ono što imamo, mnogo više nego što cenimo sve što imamo I osećamo se zahvalnim. Možemo da olakšamo sebi ovu dilemu, tako što ćemo obratiti pažnju na ono što se događa u unutrašnjem svetu naših misli.

Velika karakteristika mentalnog blagostanja je sposobnost da budemo u sadašnjem momentu, potpuno, bez ikakvih misli o tome da budemo negde drugde. Pesnik Henri David Toreu ( Henry David Thoreau) je rekao: ‘ Blagosloven je onaj koji ne gubi ni trena pamteći prošlost, dok živi sadašnji život’‘ Ja bih dodao: ‘…niti očekujući budućnost’. Prošlost je zaista tamo, ali ne sada. A takođe je tamo I budućnost, ali ne sada.

Naš sadašnji trenutak je misterija čiji smo mi deo. Ovde I sada je mesto gde sva čuda života leže sakrivena. I u to nemojte sumnjati; nastojati živeti potpuno u sadašnjosti, je nastojati ka onome što je već tu. Možeš ili iskoristiti ove dragocene trenutke u stanju zahvalnosti, I toga da ih ceniš, što znači da si u potpunosti ovde I sada, ili možeš čeznuti da budeš negde drugde I da ne ceniš ono što imaš. Kada se sve ispriča I kaže, postoji samo sadašnjost, I tako je uvek I bilo.

lepota sadašnjeg momenta
lepota sadašnjeg momenta

 

Evo nekih sugestija kako da uživamo u svojoj sadašnjosti:

  1. Uhvati sebe kada poželiš da si neko drugi, I dovedi se u stanje u kome ceniš onu koja jesi. Zapamti, to što nismo potpuno svesni sadašnjosti nije ništa više od navike koju vrlo lako možemo izabrati da uništimo, upravo sada!
  2. Odbacite sve misli u kojima ne cenite ono što imate I što jeste. Kada nađete sebe kako ne cenite bilo šta što vas okružuje, sebe, stvari, ljude, potrudite se da tu misao zamenite sa mišlju zahvalnosti. Na primer, kada vam je neki razgovor dosadan, umesto da vas to iznervira, promenite misli u pravcu: ‘Narednih nekoliko trenutaka ću samo da volim ovu osobu zbog onoga što ona zapravo jeste, I ništa više’ Ovaj potez poništavanja osude vraća vas natrag potpuno u sadašnjost.
  3. Odvojte vreme za meditaciju. Meditacija je često teška za mnoge ljude, jer su njihove misli uvek negde na nekom udaljenom predmetu ili mestu. Jedna forma meditacije je da zapazite misao kakva jeste, I da odlučita da je otpustite. Ova vam vežba na prvom mestu pomaže da postanete svesni onog što razmišljate, svojih misli, što je mnogima od nas potrebno da bi se uspeli povratiti u sadašnji trenutak.
  4. Praktikujte da uživate u svakoj fazi svog obroka (I svog dana!) za sebe, umesto da razmišljate o dezertu, a tek pijete aperitiv. Esencija čitave ove poruke je da budete ovde I sada. Da li postoji bilo koje drugo mesto za vaše bitisanje?

Leave a Comment