Kolet Baron Reid - Da li je vaš um preopterećen?

Krenite na dijetu medija

Saveti za ljude koji previše osećaju.

 

Živimo u svetu prepunom spoljašnjeg stimulansa. Bilo da su u pitanju TV vesti, novinski naslovi, trač magazini, intenzivni filmovi, rijaliti šou drame: mediji su jedno veliko opterećenje za ljude koji osećaju previše. Na jednom vrlo suptilnom nivou, sav taj stimulans iz spoljašnjosti prodire kroz naše porozne granice, I ostavlja nas preplavljene koječime, I zbunjene.

Za ljude koji osećaju previše, sve ove stavri koje vidimo, pročitamo I čujemo postanu stvarne. I zato automatski želimo da popravimo sve živo. Kada bismo mogli, mi bismo razvili super moći da sprečimo katastrofe koje vidimo na vestima, ili da pronađemo dete koje je kidnapovano, za koje smo čuli na radiju. Problem je u tome što mi nemamo super moći. Dok mi to znamo na racionalnom nivou, naša podsvest misli drugačije I mi postajemo opsednuti da popravimo ono što ne možemo.

Ups!

Na primer, ja lično, sam postala ekstremno izgubljena I preopterećena nakon velikog izliva nafte u zalivu Meksika. Čim se to dogodilo postala sam fokusirana na sve moguće vesti koje su išle na TV-u o tome, I sve novinske članke koji su opisivali mizeriju flore I faune u tom područiju. Tako što sam ostala informisana bio je moj način da osećam da kontrolišem situaciju. Da, postala sam toliko skoncentrisana na to, dasam zaboravila da postavim sebi neke granice I pala sam u veliku depresiju. I ne pričam samo o tome da sam bila depresivna dok sam gledala vesti na TV-u, već sam ceo svoj pogled na život obojila depresijom. Pošto nisam primetila šta mi se zapravo događa, počela sam da opsesivno jedem sladoled dok sam pratila te vesti, kako bi se kaznila. Hvala Bogu što je moj muž na kraju konačno zabranio TV u kući!

Naravno, ovo je ekstremni primer. Uticaj medija je obično mnogo suptilniji. Moguće je da se osećate pomalo neraspoloženi ili anksiozni nakon što ste pogledali vesti. Strašan horor film vas drži na ivici, ili ste pročitali tužnu priču I plakali ste sat vremena. Ili je vaša navika da proveravate status vaših prijatelja na Facebook-u doprinela tome da ste vremenom pokupili njihove emocije, umesto da budete prisutni u sopstvenom životu. Ili vas je pregledanje trač magazina ostavilo u mislima da niste dovoljno lepi ili mršavi. I konačno, upravo zato što su naše granice veoma porozne, mi upijamo ove informacije I one se nagomilavaju dok se mi osećamo preopterećeni.

Da li je vaš um preopterećen?
Da li je vaš um preopterećen?

Vi možete imati saosećanja u vezi onog što se dešava na vestima I u vašoj okolini,  bez toga da sebe podležete bombardovanju medija. Znam da je ovo ponekad veoma teško za osobu koja ima sposobnost da oseća energiju drugog bića mnogo intenzivnije nego većina ljudi, da prihvati, ali postavljanje granica oko informacija koje nam mediji nude ne znači da vama nije stalo u vezi onog šta se dešava u svetu. To je samo akt saosećanja prema sebi. I time što imate saosećanja da zaštitite sopstvenu energiju, vi ćete bolje služiti svetu.

I zato je vreme da raščistite sav taj nagomilani medija stimuli I da se povežete sa sobom! Evo vežbe koju možete probati:

Raščistite sve!

Ako trenutno osećate potpuni udar medija, važno je da ga izbacite iz svoje podsvesti. Počnite tako što ćete zapisati sve ono što je uticalo na vas iz spoljašnjosti. A onda napišite jedno pismo Univerzumu. Priznajte da želite da popravite te stvari a ne možete, kako biste sve to oslobodili I odpustili Božanstvu. I konačno, uradite nešto kako biste odvratili svoje misli sa svega. Kreativni projekti su idealni za to, ili možda možete napraviti veliko spremanje kuće. Bilo šta što će vam pomoći da budete prisutni u sadašnjem momentu!

Krenite sa deijetom medija!

Odredite granice za vašu konzumaciju medija za sledeću nedelju. Ovo će možda zvučati kao pravi izazov ako imate naviku da doručkujete uz jutarnje vesti, ali osećaćete se odlično I prizemno ako odvojite samo nedelju dana I preskočite TV. Napravite listu svih medija koje imate naviku da konzumirate I ‘postite’ nedelju dana. Izmislite neke nove rituale kao zamenu.

Leave a Comment