Vejn Dajer - Budite mir

Mir nije nešto što primite na kraju, kada usporite tempo svog života. Mir je ono šta ste sposobni da budete I da donesete pri svakom susretu I događaju u sadašnjim momentima svog života. Biti u miru jeste unutrašnji stav u kojem možete uživati kada ste naučili da utišate svoj neprekidni unutrašnji dijalog. Biti u miru ne zavisi od toga kako izgleda naša okolina. Retko kad ima veze sa onim što ljudi oko nas misle, govore, I rade. Bučna okolina nije neophodna.

Čuvena molitva Sv.Franje objašnjava ovo bolje nego ja: Učini me instrumentom svog mira. Drugim rečima, Sv.Franja nije od Boga tražio da mu obezbedi mir. Tražio je vodilju da bude još više u skladu sa mirom za koji je verovao da je njegov Izvor. Biti mir je drugo od tražiti mir.

Poenta ovog principa nije samo puko traženje umirujućih misli kada se osećamo anksiozno I uplašeno. Predlažem vam da duboko u sebi zamislite jedan kontejner iz koga teku sve vaše misli. Usred ovog kontejnera, u samom centru, zamislite plamen sveće. Morate se obavezati da ovaj centralni plamen u kontejneru koji drži sve vaše misli, neće nikad zatreperiti ni malo, makar prolazili kroz najteže periode. Ovo je vaš kontejner mira, I samo mirne misli mogu činiti da plamen gori. Nemate potrebu da menjate misli toliko koliko morate naučiti da budete energija mira koja osvetljava put I privlači smirene, harmonične misli I bića. Na ovaj način postaćete biće mira.

Kao biće mira, vi pravite veliki uticaj na svakoga oko vas. Skoro je nemoguće biti u potpunosti stresan u prisustvu nekoga ko se opredelio za mir. Mir je viša I brža energija – kada ste mir, samo vaše prisustvo će često poništiti nelagodu I tenziju u onima oko vas. Tajna ovog principa je sledeća: budite mir I harmonija koju želite. Ne možete je dobiti od nikoga I ničega drugog.

photo by: eru17
photo by: eru17

3 Comments

 1. DenVik

  Ja upravo sad , u ovom trenutku, se zahvaljujem jer ja jesam mir ( heh, da me poznajete, ne biste mi verovali 🙂 )
  Nisam to u svakom segmentu, ali postajem, polako.
  I neverovatan osećaj, da ovo postignem u sred radnog vremena, u gomili ljudi…
  Hvala za tekst.

 2. DenVik

  Opet ja, izvinite, ali ovaj tekst mi je toliko moćan, da ga čitam svaki dan.
  ( hvala za prevod Vina)

 3. ppdena

  Preljep text! Hvala ♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

Leave a Comment