Stiv Čendler - Ako je stvar vredna vašeg truda, onda je vredna i da je radite nesavršeno

KIt Ričards
KIt Ričards

 

Ne tragamo za korektnom metodom, mi tražimo nekorektnu metodu.

-Kit Ričards

Pronašao sam ovaj citat u predivnoj novoj knjizi Seta Godina The Icarus Deception.

Njegov citat je odlično osveženje za svakoga ko pokušava da kreira bilo šta ( uslugu, proizvod, biznis, život). Kreativnost uspeva onda kada je neustrašivo nesvesna pitanja: Da li je ovo što sada radim ispravno, ili ne… kreativnost i kvalitet proizvoda uspevaju kada poseduju mnogo srčanosti, a veoma malo glave.

To je isticao i Nasim Taleb – biti voljan da napraviš haos od stvari, u cilju stvaranja nečeg što će biti bezvremeno, popularno, i što će se prodavati ko’ ludo… poput Biblije (koja je u najmanju ruku potpuno neorganizovana) ili bilo koje druge knjige koja ne prati nijednu formulu ili granicu, ili bilo šta birokratsko, ili unapred pažljivo isplanirano.

Keti i ja smo jednom prilikom otišli da odslušamo govor Li Čajlda u jednoj maloj knjižari u Skotsdejlu. On je autor predivne, interesantne, best-seler serije knjiga, Džek Ričer. On kaže da nikada ne planira, niti smišlja svoje priče. On nikada ne zna šta će se desiti na sledećoj stranici knjige. On se samo probudi ujutro, i svo svoje srce ‘prespe’ u knigu. Kontrolisana eksplozija.

Taleb poredi lepotu smaragdne šume, sa pažljivo organizovanim auto putevima Los Anđelesa:

Jedno je prelepo i bezvremeno zadivljujuće, a drugo je odbojni pakao na Zemlji. Haos ponovo pobeđuje. Zato što organsko u sebi ima srca. Sintetičko ponovo gubi.

Niko ne želi da čita tvoju knjigu ako je organizovana kao uputstvo ili poslovna knjiga. Niko ne želi da oseti taj strah koji je bio u tebi kada si ređao poglavlja, i editovao tekstove pre i nego što si ih počeo pisati, pokušavao da upravljaš vozilom tako što si koristio kočnicu.

Mnogi ljudi kojima sam ja life coach pokušavaju da stvore taj način. Sa jednom nogom na kočnici, a drugom amputiranom preuranjenim zahtevom da budu prihvaćeni.

To je klasični primer KAKO DA, koji izvlači svu energiju iz HOĆU DA. Ja sam kreirao jedan audio program u kojem obrađujem ovo pitanje…zašto smo skromni…rešava to pitanje. Taj moj audio program je totalni haos. Nije izrežirani scenario. Apsolutna improvizacija na delu. Verovatno mislite da ću vam sada pokušati prodati taj svoj audio program.

To bi bila korektna stvar da učinim, jer vam svi marketing gurui stalno govore kako da prodate i obogatite se. A ja ću vam ga jednostavno pokloniti. Javite se na mail mom izdavaču i on će vam ga poslati.

Inače, klijenti kojima sam ja life coach ne koriste dugo vremena svoju kočnicu kako bi vozili. Ja im pomažem da shvate koliko je ona zapravo neefektna.

Probajte sa svojim kolima.

A onda sedite u miru u svojim kolima na jedno sat dva i pitajte sebe da li ste živeli sopstveni život na ovaj način. Sa ovim izobiljem opreza.

Ja znam da ja jesam. Ali samo prvih pet decenija svog života. A onda me je pogodilo posred čela, dok sam lagano otpuštao svoje stopalo sa kočnice: Ovako ne stižem nigde.

2 Comments

  1. flekica

    Odličan tekst

  2. član 257

    Za razmišljanje…:)

Leave a Comment