Emir Sokolović - Tegla od Kiselih Krastavaca

Kada vam se učini da gubite kontrolu nad svojim životom, kada 24h na dan nije dovoljno, sjetite se tegle kiselih krastavaca… i kave.

Profesor je stajao pred grupom studenata na času filozofije i držao neke predmete iza sebe. Kada je čas počeo, bez riječi je podigao veliku, praznu teglu od kiselih krastavaca, stavio je na katedru i napunio lopticama za tenis. Potom je upitao studente da li je tegla puna. Složili su se da jest. … Zatim je profesor podigao kutiju punu kamenčića i sipao ih u teglu. Blago ju je protresao. Kamenčići su se otkotrljali u prazan prostor izmedu loptica. Tada je ponovo upitao studente je li tegla puna. Opet su odgovorili da jest.

Sljedeća kutija koju je profesor uzeo, bila je puna pijeska. Kada ga je sipao, pijesak je, naravno, ispunio sve preostale šupljine u tegli. Pitao je još jednom je li tegla puna. Studenti su skrušeno odgovorili da jest. Onda je profesor ispod stola izvadio dvije šalice pune kave i sipao ih u teglu. Kava je natopila pijesak Studenti su se smijali.

Sada!’, rekao je profesor, dok je smijeh zamirao, ‘hoću da shvatite da ova tegla predstavlja vas život. Teniske loptice su važne stvari u vašem životu: vaša obitelj, vaša djeca, vaše zdravlje, vaša vjera i stvari kojima se strasno predajete……. To su one stvari uz koje bi vaš život i dalje bio ispunjen, i kada bi sve drugo nestalo. Kamenčići su i ostale stvari koje su važne: vaš posao, vaša kuča i vaš auto. Pijesak predstavlja preostale stvari. „Male stvari“. Ako napunite teglu pijeskom, nema mjesta za kamenčiće i teniske loptice. Isto važi u životu. Ako potrošite sve svoje vrijeme i energiju na male stvari, nikada nečete imati mjesta za one važne stvari.

 

photo by: octoberlife
photo by: octoberlife

 

Vodite računa o stvarima koje su kljućne za vašu sreću.

1. Igrajte se sa djecom.

2. Nadjite vremena za odlazak liječniku.

3. Izvedite partnera na večeru.

4. Ponašajte se ponovo kao da vam je 18.

5. Uvijek će biti vremena da se očisti kuča i naprave popravci.

Prvo se pobrinite za teniske loptice – stvari koje su vam zaista važne. Utvrdite svoje prioritete. Sve ostalo je pijesak.’ Jedna od studentica je podigla ruku i upitala što je predstavljala kava. Profesor se nasmijao. ‘Drago mi je da ste pitali. Nju sipam, da bi vam pokazao, da bez obzira koliko mislite da vam je život pun, uvijek ima prostora za „šalicu kave sa prijateljem“

1 Comment

  1. Soraja

    HVALA!!<3<3<3

Leave a Comment