Leci - Lako je biti srećan

Mnogo je lakše biti srećan, nego nesrećan. I dok pišem ove reči već čujem misli nekih ljudi kako negoduju i doživljavaju ovo kao nevericu i neistinu.

Ali zamislimo se samo malo i ostavimo sva svoja dosadašnja uverenja i razmišljanja kojima smo se utvrdili kao da su tvrđava, a to su samo obične misli koje možemo zamenuti drugačijim.

Kao prvo, svaki čovek je rođen srećan i ispunjen savršenom svekolikom lepotom… pogledajmo samo malo dete, kako je savršeno slatko, srećno, živi u sada, puno je radosti i svetlosti…. isijava tom svekolikom lepotom. Ono što je najvažnije je da je savršeno srećno i čak mu ništa ne fali spolja da bi bilo srećno. Malo dete ne uslovljava ničim da je srećno i puno ljubavi.

Kasnije, kada dete poraste, počinje polako da prima i uči od starijih „kako treba“ i polako počinje da uslovljava svoju radost i sreću, jer stariji u najboljoj nameri prenose na dete sve ono što oni jesu.

Bila bi srećna kada bi imala vilu na moru, princa na plavom konju, uspešnu karijeru, troje dece, veliki iznos u banci, tv zvezda i tako redom… izgubimo korak sa svojom radošću i srećom sve više i više, i u jednom trenutku zaista i poverujemo da naša sreća zavisi od bilo koga izvan nas… a to nema nikakve osnove, niti veze sa Životom.

 

Lako je Biti Srećan
Lako je Biti Srećan

 

U tom nastojanju da budemo ispunjeni i srećni, a sa druge strane uverenjem da ipak naša sreća zavisi od bilo čega spolja i izvan nas, dolazi do velike borbe, u kojoj je istina na pogrešnim nožicama, i tako upinjemo i odabiramo i uslovljavamo šta je sve to što nas može učiniti srećnim, a čak i kada se poklopi i dogodi da naše razmišljanje i želja bude ispunjena mi osećamo samo jednu vrstu zadovoljstva i oduševljenja ali to kratko traje i mi smo opet tamo gde smo nekad bili, na staklenim nožicama istine, veoma lomnim i na početku.

Ako nemožeš biti sam i biti srećan, nema toga što te može usrećiti.

Kao što rekoh teško je biti nesrećan, mnogo je lakše biti srećan… kao dete!

2 Comments

 1. Siniša

  Очију твојих да није
  Не би било неба

  У малом нашем стану

  Смеха твога да нема
  Зидови не би никад
  Из очију нестајали

  Славуја твојих да није
  Врбе не би никад
  Нежне преко прага прешле

  Руку твојих да није
  Сунце не би никад
  У сну нашем преноћило

  Васко Попа: ОЧИЈУ ТВОЈИХ ДА НИЈЕ

  • Ne znam zašto, ali ova pesma me uvek podseća na pesmu možda spava. Imaju neku sličnu energiju, možda ih na sličan način osećaš.

   Hvala tvojoj Duši i tvom plemenitom srcu.

   Život je divan, jer nam uvek šalje znakove radosti, da prepoznajemo sebe i svoj put, i da plamen života u nama uvek raste.

   Svuda oko nas su naši prijatelji, pomagači.

Leave a Comment