Roditelji – kako se oporaviti

Ok. Idemo sad cold turkey! 🙂 Velika tema za mnoge. Nekima se od ovoga kosa diže na glavi, neki ni ne pomišljaju na to, a neki samo žele da zaborave…ali ipak, mnogi od nas žive sa roditeljima, viđaju ih svakodnevno, ili često, a to vrrrrrlo utiče na naše sveopšto psihičko zdravlje i razum.

Hhehehe! Zvuči kao nešto jako strašno, hm… pa i jeste. Nazovimo stvari pravim imenom. Baš kao što je jednom neko rekao: Kako roditelj može da te s..be, tako niko drugi ne može. 

Međutim, za one koji žele da nastave dalje u svoju životnu avanturu, dalje od trauma iz prošlosti, predlažem da pogledaju ova dva videa.

Ljubim vas sve, komentarišite ispod slobodno!

 

14 Comments

 1. JoMax

  Uh Prava tema, najbitnija ustvari za naše duševno zdravlje 🙂
  U mom odnosu sa roditeljma je napokon svanulo tek kada sam ja posle toliko rada na tome otišla fizički od njih. Deset godina sam se suočavala sa njima pokušavajući da im Dam do znanja da sam ja jedinka za sebe da me ponižava njihov vlasnički odnos i svašta još… I onada mi je sinulo, shvatila sam da ja njih ne mogu da menjam i da koliko god oni razumeli šta im ja govorim Ne mogu ići protiv sebe samih i njihovog vaspitanja i shvatanja kako svet funkcioniše.
  Tek kada sam otišla od njuh oni su prihvatili činjenicu da sam ja Ja, a ja sam ih napokon prihvatila baš takve kakvi su i naš odnos je krenuo uzlaznom putanjom,
  I slažem se sa tim da smo mi sami birali svoje roditelje ali isto tako verujem da Oni treba da odigraju svoju ulogu u našem odrastanju ali kad odrastemo Mi treba da idemo dalje u svoj život koji je nezavisan i slobodan od svega pa i roditelja.
  I još samo da napomenem da su moji izgledi za osamostaljivanje bili nikakvi kao i većine koji ovde živimo, ali sam dve godine bila skoncentrisana samo na taj cilj jer sam znala da moje duhovno zdravlje i moj život zavise od toga, i jednostavno to se dogodilo, rekli su mi kako možeš da napustiš luksuz kuće i odeš u mali stančić a ja sam im rekla Vi ste moji roditelji i ja Vas volim ali napokon sam srećna i slobodna i obožavam svoj Dom i oni su to prihvatili i sada se raduju zbog mene 🙂
  Tako da svima isto savetujem jer je odvajanje najprirodnija stvar i kolika god da je cena vredna je toga!

 2. sunny day

  Jao Vina kakva tema!Kad sam videla nisam mogla da verujem!Mislim da je ključna i da iz tog odnosa sa roditeljima proističe mnogo toga kako ćemo mi i naš život kasnije izgledati.Ja ne bi znala odakle da počenem…Tema bez kraja!Moji roditelji više nisu medju živima.Majka je bila divna,pod svim mogućim uslovima i nedaćama,do zadnjeg daha je bila tu za nas sve.Imam dve starije sestre.Od kad me pamćenje služi,u kući je bilo napeto i blago rečeno turbulentno!Sa ocem smo svi zajedno imali,pa danas kad sve sagledam,za nekoga sigurno ”nestvarne” scene!Znači u jedan roman ne bi stalo.Alkohol čuda može da napravi!Ne bi detalje iznosila,nisu ni lepi,ni zabavni…U to su upućene jedino moje sestre,zet,moj muž,neki najuži krug ljudi.Drugima nisam nikad pričala jer me je na neki način i sramota,a i ja imam običaj da kažem-ne bi ni verovali da i to postoji.Poenta je da smo pokušavali da utičemo,što bi kod nas u Banatu rekli i ”lepim i prekim”,ali slabo i kratkotrajno je imalo efekta.Posle svega sam svesna da je sve to ostavilo veliki uticaj na nas sve tri.Najstarija sestra i danas kad pričamo o svemu je puna gneva,ne oprašta i ostrašćena je po pitanju svega što smo proživljavali.Srednjoj sestri je uvek nekako neugodno i mučno kad i započnemo temu o tome,često se i rasplače.A ja,sad kad prepričavam sve te ”scene” njima,mužu,uvek dobijem neki blaži napad smejanja!Valjda je to neki moj odbrambeni mehanizam,da vidim to sve kao neke tragi-komične scene iz nekog ludog filma.Tako mi je lakše,tako to doživljavam manje tragično.Sad kad je sve prošlo,ja stvarno mogu da oprostim,ali to se ne zaboravlja.Na neki način smo možda i ”očeličili” od toga,ali ja imam običaj da kažem:”Hvala lepo na tom iskustvu,ali što se mene tiče-moglo je i bez toga”!Ali ipak smatram da roditelj koji gnjavi i davi,na ovaj ili onaj način ne radi to da bi nas unesrećio,već ni sam ne može da se snađe u svojoj koži i zato je takav kakav jeste.Što bi Luiz u jednoj knjizi još iz davne 89-90god. rekla:”Svi smo mi žrtve žrtava”,misleći na loš odnos sa roditeljima.Ali na nama je da se uzdignemo,da što ti ovde kažeš pričamo,makar i vičemo i pokušamo da dopremo jedni do drugih.Tekst je malo duži,sorry!Pozdrav i hvala na ovoj divnoj i bitnoj temi.

 3. stoja milionerka

  hvala ti Vina na svemu do sada i od sada svemu jos boljem,divna si,obozavam te.Ja sam prosla sa mojom decom te faze kada su oni imali otpor prema autoritetu a ja sam svoj ego smirila.divno.Kod nas u kuci uglavnom bila demokratija,nekada smo se sadjali da bi neko pomislio da cemo se poklati ali smo uvek govorili iskreno ono sto mislimo i osecamo,bilo je ti i suza i vredjanja i vike ali svako od nas cetvoto se borio za svoje misljenje i uspeo.Kroz zivot kada koleginice pocnu da pricaju ,imaju idealan brak,porodicu,ne svadjaju se nikad bla bla.uvek sam jasno iznosila svoj stav,koji nije ni vayno jeli bitan,DA TU U TAKVIM PORODICAMA NEKO JAKO TRPI. sada imam unucad i moja unuka se ponekada yatvoti ili kaze ,ma dobro.Ja odmah njoj kaze, da nije dobro,bori se za svoje misljenje,kakvo god da je ,tvoje je,itd,Ja gledam iz ugla roditelja i bake i podrzavam ovu temu fantasticnu,Uvek,ali uvek pokusajte biti ljubazni kada je neko naelektrisan negativno,ako ne moye onda morate pricati jezikom kojim ta osoba jedino moze da razume,borite se glasno za svoj stav i zivot jer imete po rodjenju pravo na to!Hvala ti.Volim te!

 4. Honey bee

  Vina divan video, bas sam nedavno citala o tome u knjizi Barbare de Andjelis, Tajne o zivotu koje svaka zena treba da zna, 10 principa za emocionalno i duhovno ispunjenje, topla preporuka svima. Vina me podseca na Opru Vinfi, ista energija i imate slicne oci <3
  Jel moze neka lepsa slika da mi se stavi, ovo pored komentara? 😀

 5. Honey bee

  Ok, hvala ti

 6. natalija

  To je to! Ne postoji drugi nacin! Hvala ti puno na hrabrosti i ljubavi da svoja iskustva iskreno podelis sa svima! Love you!

 7. Suzi

  Vinaa, svaka ti je tema prava, pa i ova. Slazem se da se treba boriti za sebe i svoje stavove i izbore.To vazi za decu ali i za roditelje. Ja sam i dete i roditelj, stalno ucim da u obe ‘uloge’ budem svoja i znas nije lako.Dok smo samo necija deca lakse kazemo ‘ako treba vici, slomi tanjir… ali kazi…’ a kada i sami postanemo roditelji i sagledamo siru sliku, onda nam se nekako ucini bliza ona tisa varijanta- vise takta i mudrosti i svakako, kao sto si i sama rekla, pre svega sa ljubavlju i prihvatanju da je svako takav kakav jeste- direktno mozemo menjati samo sebe.
  Veliki pozdrav.
  p.s.
  Ne sumnjam da ces, jednog dana biti odlican roditelj, ali roditeljstvo, kao najdivnija ‘funkcija’, najdivniji blagoslov, ima i jednu ‘manu’- dete je jedino bice koje volis vise od sebe.

 8. Suzi

  ”Kako roditelj može da te s..be, tako niko drugi ne može.” a na drugoj strani je ”Dete moze da te krunise a moze i da te urnise”. Zivot je cudo 😉

 9. Jaca

  Vina i Spoyggi, mladi i Hrabri Avatari, Hvala na iskrenost i istinskom trudu za opštu Dobrobit. Samo napred, Blagosov i svako Dobro!

 10. Monja

  I ja sam u isto vreme i dete i majka trima curicama, pa mogu reći da donekle kapiram “obe strane”. Ipak, moram reći da se slažem sa Vinom jer, moje je duboko uverenje, da kad rešiš svoj detinji odnos sa roditeljem ili roditeljima, onda je i tvoj roditeljski odnos na putu da se uskladi sa potrebama tvog deteta. I možda onda čak mi i ne budemo morali slušati lupanje tanjira i viku naše dece, ili možda makar u manjoj meri. Da ne gnjavim, slažem se sa time da je potrebno prvo sebe “očistiti”, osloboditi i zavoleti, da bismo bili roditelji koji će isto to moći naučiti svoju decu na manje bolan način.

  Pozdrav za sve Ratnike Svetlosti 🙂

 11. Vina

  Slažem se sa svima vama, i drago mi je da sam napravila ove videe konačno, jer od kad smo krenuli sa sajtom, najviše poruka (odmah ispod teme za partnera) i mail-ova sa pitanjima smo dobili na temu roditelja – u bezbroj različitih životnih situacija. Nisam iskreno ni mogla ništa o tome pisati niti snimiti jer sam i sama isceljivala svoju priču i rešavala taj izazov. Sada, sam kvalifikovana sa diplomom’ 🙂 Hahahaah!
  Samo polako, bitno je da smo u životu slobodni, i da za sebe tražimo jedan ravnopravan odnos, jer kao što sam i rekla u videu, nismo više ni mali ni naivni, i niko nema prava da nam govori kako i šta treba, i gde smo pogrešili. Voleti svoje roditelje, ali pre svega voleti sebe.

 12. Holms

  Vina jesi problem sa tatom resila pre faze afirmacija ili posle, mozes malo vise o tome kako si afirmisala o tome? Hvala ti puno za sve sto radis, ti si dar oz Boga za nas <3

Leave a Comment