Vejn Dajer - Zašto je unutrašnjost bitna

Usred sam svoje Kanadske turneje, I divno je osetiti svu tu ljubav mojih duhovnih istomišljenika. Sebe smatram ‘skoro’ Kanađaninom pošto su moji roditelji rođeni u Ontariu, otac u Katamu 1914, a majka u Hamiltonu 1916. Ja sam odrastao u Detroitu, ali Kanada je deo mog sveta. Prošlog meseca sam govorio na Hej Haus konferenciji Ja To Mogu, u Vankuveru – prelepom I predivnom kao I uvek.

Imam neke divne uspomene iz Kanade, kao na primer ona kada sam se izgubio u Vankuverskom parku Stenli, I umesto mojih uobičajenih šest milja, pretrčao skoro čitav maraton, dok nisam pronašao izlaz! U poslednje vreme, sa svojom publikom delim jedno od mojih omiljenih iskustava iz Toronta. To se desilo pre nekoliko godina, kada mi je jedan mladić pomogao da opišem unutrašnju istinu koje svi treba da se podsetimo:

Pripremao sam se za svoj govor na konferenciji Ja To Mogu, I odlučio sam da sa sobom na pozornicu ponesem pomorandžu kao pomagalo za lekciju o kojoj sam predavao. Započeo sam razgovor sa dečakom od 12 godina koji je sedeo u prvom redu.

Kada bih ja stisnuo ovu narandžu najjače što mogu, šta bi izašlo iz nje? Pitao sam ga.

Pogledao me je kao da sam pomalo lud I odgovorio: Naravno, sok.

Da li misliš da bi iz nje iscureo sok od jabuka?

Ne, smejao se on.

A na primer, sok od grejpfruta?

Ne!

Šta bi izašlo iz nje?

Sok od narandže, naravno.

Zašto? Zašto iz narandže iscuri sok od narandže kada je stisnemo?

U tom trenutku, pomalo je počeo gubiti strpljenje za mene: Pa, to je narandže, I unutra je narandžin sok.

Klimao sam glavom. Hajde da sad predpostavimo da ova narandža nije narandža, već ti. Neko te stisne, stavi pritisak na tebe, vređa te. A iz tebe izađe bes, mržnja, ogorčenost, strah. Zašto? Odgovor je, baš kao što nam je naš mladi prijatelj objasnio, zato što se to nalazi unutar nas.

 

photo by: baal_kaos
photo by: baal_kaos

 

Ovo je jedna od najvećih lekcija života. Šta izađe iz nas kada nas život stisne? Kada nas neko povredi ili uvredi? Ako iz nas izađu bes, strah I bol, to je zato što se to nalazi u nama. Nije bitno ko primenjuje stiskanje nad nama – naša majka, brat, deca, šef, vlada. Ako nam neko kaže nešto što nam se ne dopada, ono šta iz nas tada izađe, jeste ono što se u nama nalazi. A ono šta je u nama, jeste potpuno naša odgovornost, naš izbor.

Kada neko stavi pritisak na vas, a iz vas ne izađe ništa drugo osim ljubavi, to je zato što ste vi dopustili da to bude u vama. Jednom kada sklonite sve te negativne stvari koje ne želite u svom životu I zamenite ih sa ljubavlju, zatećićete sebe kako živite visoko funkcionalan život.

Hvala ti moj mladi prijatelju, I evo jedne narandže za tebe!

Leave a Comment