Loreta LaRoš - Za baku nema stresa!

Često sam spominjala moju baku Frančesku. Ona je obeležila veliki deo mog detinjstva. Bila je klasična nona, sa sve cvetnom kućnom haljinom, I punđom na glavi. Uvek je mirisala na čisto, I načini na koje je sebe ispoljavala plenili su atmosferu.

Moja baka Frančeska održavala je svoju kilažu tako što se hranila umereno I svakog dana obišla bi jedan krug šetnje oko komšiluka. Nije nosila šminku, I nije provodila mnogo vremena brinući kako izgleda. Postojala je primarno za svoju porodicu, kuvajući ukusne obroke I moleći se za one kojima je trebala spiritualna pomoć.

Sigurna sam da I dan danas postoji barem neki procenat ovakvog tipa bake, ovde u Americi I u inostranstvu, ali one brzo postaju deo prošlosti. Današnje bakice su mnogo više modernije I uključene su u razne aktivnosti. Mnoge od njih rade puno radno vreme. Znam to zato što sam I sama jedna od tih radnih bakica. Često se pitam da li je mojoj baki bilo lakše, iako je morala da se suoči sa par poteškoća koje današnji moderan svet ne poseduje, kao što je na primer: komuniciranje sa porodicom preko pisma ili telefona u pošti?

Znam da moja baka nikada nije govorila o tome kako je pod stresom. Život je bio prilično jednostavan osim povremenih neprijatnosti sa problematičnim članovima porodice.

U retrospektivi, mislim da je porodica donela dramu u njen život, I činila je da se oseća ‘nakostrešeno’. Frančeska nije morala da se budi ujutro, pitajući se da li na posao ide sa prikladnim pramenovima I frizurom. Proizvodi za kosu nisu bili problem. Koristila je komad sapuna za sve, pa I pranje sopstvene kose. Maslinovo ulje je bilo njen balzam za kosu, kao I esencijalni sastojak njenih salata. Nije imala push-up grudnjake, niti tange. Sigurna sam da bi se smejala pri pomisli da poveća svoje grudi silikonskim implantima. Mogu da zamislim njeno lice, da je ikad videla tange. Sigurno bi rekla: Šta se desilo sa ostatkom gaća?

Photo by: jeremiahketner
Photo by: jeremiahketner

Baka Frančeska nije morala da kupuje skupe koktel haljine kako bi zapalila mog dedu. Mislim da su njene spavaćice veovatno bile tkane čeličnim koncem, pa bi bio žešći izazov skinuti ih! Kladim se da je imala veoma malo informacija u vezi seksa. Možda je bila u iluziji da su njena deca čudo, jer je morala sebe zaštititi od grešnih misli.

Volim što je nikada nisam čula da govori o dijetama. Izgleda da je imala unutarnje razumevanje toga šta zapravo znači dobrobit, I da je gojaznost nešto sasvim suprotno od toga.

Razvedrite se ove nedelje: Otpustite svoj stres, I dopustite svojoj upornoj potrebi da uradite više, I da budete više, da se umiri I da se ove nedelje ugleda malo na staromodni mentalitet jedne bakice. Možda ćete živeti duže.

Leave a Comment