Lisa Gibons - Vi ste vredni toga

Okrenite novi list I preuzmite kontrolu u svoje ruke!

Vi ste kvalifikovani da vodite svoj život.

Svaki dan mora početi I završiti se fokusom na vas – lekcija koju sam naučila još veoma mlada. Kada sam bila tinejdžerka, od svoje okoline sam konstantno primala poruke da nije primereno za jednu damu I nije graciozno smatrati sebe prvom u bilo čemu. Odrasla sam na Jugu, I sklonost ka skromnosti, dobrim manirima, I prijateljskom odnosu sa susedima, praktično je ugrađena u moje gene. Za mene je bilo nezamislivo da se namećem ili da zagrizem više nego što mogu da podejem – što bi govorila moja majka. I tako, kada sam napunila otprilike 12 godina, nezvanično sam postala član Društva Ljudi koji Udovoljavaju Drugima, I započela obrazac razmišljanja I ponašanja u kojem su svi ostali bili bitniji nego ja. I naravno, ovo je u meni stvorilo ogromni konflikt, jer to nije bilo ono što sam ja zapravo uvek htela, čak šta više – to moje ponašanje sam mrzela, iako sam u svakoj situaciji uvek pokušavala da budem fina, smerna i skromna.

To je možda počelo kao lažna skromnost, ali mozak ne zna da razlikuje šta je realno, a šta nije. Ako poruku podupremo sa akcijom, ona postaje naša navika uma I srca, koja kreira našu realnost. Drugim, rečima, mi postajemo tačno oni koji smatramo da trebamo biti, I koji sebi govorimo da jesmo. Svaki put kada sam podcenila sebe, ja sam svom mozgu signalizirala da ne vredim baš puno.

 

photo by: scarlethawk
photo by: scarlethawk

 

Da li se ikad osećate kao užasna, sebična osoba samo zato što ste možda pomislili da zaslužujete nešto ispred nekog drugog? E pa rećiću vam šta je moja majka imala da kaže na to: Dušo, jadna je žaba koja sopstvenu baru ne hvali dovoljno. Ako ne glasaš za sebe, kako očekuješ da drugi smatraju da si vredna toga – uvek mi je to govorila.

U mojoj srednjoj školi, nakon što je par razreda glasalo I izabralo članice čirlidersica, izabrane devojke su onda same birale glavnu čirlidersicu među njima. Nije postojalo ništa što bih tada više želela nego da budem vođa, ali umesto da postignem to, ja sam ipak glasala za nekog drugog. Koga li sam to zavaravala? Zaista sam želela tu poziciju, (koju sam na kraju I dobila), ali dok sam zapisivala ime druge devojke, sećam se da sam se pitala: Šta ako se celo glasanje svede na jedan glas, I ja samu sebe koštam ovog glasanja?

Tako je I u životu. Često će se sve svoditi na to da li verujete da ste najbolji za posao, za ulogu, za dečka, za usvojeno dete, ili za ponovno kreiranje života. Jedan glas čini razliku. Ovo nije takmičenje u finoći. Biće pregršt prilika u životu da pokažete svoju skromnost, poniznost, darežljiovst I želju da pomognete drugima, I zato ne odustajte od vođstva I ne dopustite da vas zaokupi vaše podcenivanje samih sebe. Vi ste jedinstveno kvalifikovani da vodite sopstveni život.

1 Comment

  1. Mira Purhmajer

    E, ovo mi je trebalo! Kao kec na 11!
    Hvala puno!

Leave a Comment