Vejn Dajer - Savršen svet

U čast Meseca poezije, evo jedne od mojih omiljenih pesama jednog Viktorijanskog Engleza prepoznatljivog po svom duhovnom optimizmu:

Godina počinje prolećem,

Dan počinje jutrom,

Jutro je u sedam,

Doline su biserne,

Ševe su raširile krila,

Puž je na trnu,

Bog je na nebu –

Sa svetom je sve u redu.

– Robert Brovning

Put ka životu mira jeste da primetimo savršenstva u Božijem svetu I u sebi, I da negujemo tu perspektivu. Kada na svet gledate širom otvorenih očiju u oduševljenju, I cenite sve što vidite kao dar od Boga, uključujući I sopstveni život koji funkcioniše u harmoniji sa prirodom, znaćete šta je pesnik mislio.

Umesto da sebe vidimo kao povezane sa ovim svetom, mi često mislimo da smo u njemu da bi upirali naokolo I naterali svet da se prilagodi nama. Umesto da ga prihvatimo, mi ga uvrćemo da bi nahranili svoj ego, stvarajući haos, imbalans, I ono što mi nazivamo nesavršenstvo. A onda sledi ultimativna ironija, mi krivimo Boga za uslove koje smo upravo mi sami stvorili iz savršenstva koje je naš dar od Boga. Pesnik kaže, budite u miru, ne sudite svetu, posmatrajte ga. Ne pokušavjate da ga ispravljate. Ne stvarajte probleme. Budte u divljenju sveg njegovog savršenstva.

 

photo by: anupjkat
photo by: anupjkat

 

Podarite sebi dar petominutne kontemplacije divljenja svega što vidite oko sebe. Izađite napolje I pažnju usmerite na mnogobrojna čuda oko vas. Ovaj petominutni svakodnevni režim cenjenja I zahvalnosti će vam pomoći da fokusirate svoj život u divljenju. Podsetite sebe da ste I sami identično čudo baš kao što su to puž ili Ševa. Vi ste zapravo ono što Bog čini.

Verujte I cenite sopstvenu božanstvenost kao I svoju konekciju sa prirodom. To što svuda vidite Božija dela biće vaša nagrada.

1 Comment

  1. najzad

    Od kad znam za sebe ja to radim intuitivno, toliko sam se prepoznala u ovome i uzivala citajuci i sagledavajuci svoju prirodu. H V A L A 😀

Leave a Comment