Paulo Koeljo - Poraz

Da li se list oseća poraženo, nakon što u zimu opadne sa grane?

Drvo odgovara listu:

To je krug života. Ti možda misliš da ćeš umreti, ali ćeš I dalje nastaviti da živiš u meni. Zahvaljujući tebi ja sam živo, jer mogu disati. I takođe, zahvaljujući tebi ja sam se osetio voljeno-, jer sam moglo podariti zaklon I hladovinu putnicima koju su prolazili. Tvoj životni sok je moj životni sok. Mi smo jedno.

Da li se čovek koji je proveo godine I godine u pripremama da se popne na najvišlju planinu oseća poraženim kada se na nju konačno popne I vidi da je priroda pokrila njen vrh sa tamnim oblacima oluje?

Čovek odgovara planini: Ne želiš me ovaj put, ali vreme će se razvedriti I jednog dana, ja ću stići do vrha. U međuvremenu, ti ćeš još uvek biti ovde I čekaćeš me.

Da li mladić koga je upravo odbila njegova prva ljubav tvrdi da ljubav ne postoji? Mladić odgovara sebi: Pronaćiću nekog boljeg, nekog ko će zaista razumeti šta osećam. I tada ću biti srećan do kraja života.

Kada gubimo bitku ili izgubimo sve što posedujemo, to iskustvo će nam doneti trenutke tuge, ali kada ti momenti prođu, otkrićemo skrivenu snagu koja postoji u svakome od nas, snagu koja će nas iznenaditi I povećati naše samopoštovanje.

Sačekajte strpljivo na pravi momenat da delate.

Ne dopustite da sledeća prilika sklizne kroz prste.

Ponosite se svojim ožiljcima.

Ožiljci su medalje utisnute na koži, I vaši neprijatelji će ih se uplašiti jer su ožiljci dokazi vašeg dugog iskustva u bitkama. Često će ih to navesti da sa vama traže dijalog I izbegavaju konflikt.

Ožiljci govore glasnije nego mač koji ih je stvorio.

 

photo by: redpeggy
photo by: redpeggy

2 Comments

  1. maja

    Au, sta reci?!!! IZVANREDNO, SJAJNO!!! Moj si covek,omiljeni!

  2. tanana

    Obozavam Koelja, svaka mu je na mestu!

Leave a Comment