Luiz L. Hej - Pitanja i odgovori sa Luiz – umetnica bez novca

Draga Luiz,

Ja imam 35 godina i živim život kao umetnica koja se bori sa finasijama, već deset godina. Kada slikam, osećam se živom. Međutim, u svojoj delatnosti doživela sam samo skromni uspeh. Da bih platila kiriju, moram raditi razne poslove – bila sam i konobarica i kurir. 

Iako mi dobro ide u tome, shvatam da mi to uzima sve više i više energije, i na kraju mi ne ostane mnogo snage da bih se onda posvetila svojoj umetnosti. Sada preispitujem svoj životni put. Moja borba je to što starim i ponekad sam ljubomorna na one koji su dostigli taj nivo uspeha koji oduvek priželjkujem. Ponekad pomišljam da odustanem zarad nekog tradicionalnog posla, prizemnijeg, mada sumnjam da bih to mogla nastaviti raditi i biti svoja. 

Možeš li mi dati neko usmerenje?

Krisi

 

photo by: greglief
photo by: greglief

 

Draga Krisi,

ljubomora uvek dolazi iz straha. Želimo da znamo da za svakog ima dovoljno, uključujući i nas. Pitam se da li još uvek možda veruješ u neku poruku iz detinjstva koja glasi: Umetnici se uvek bore sa novcem. Umetnost je budalast način da zaradiš za život. Ti ne zaslužuješ da uspeš. Samo muškarci mogu uspeti u umetnosti. Život je težak, i ti moraš raditi naporno.

Smatram da negde unutar tebe postoje poruke koje te sprečavaju da uspeš. Molim te napravi koju listu: Šta je ono u čega verujem o umetnosti; šta su moji roditelji verovali u vezi umetnost; šta verujem u vezi uspeha, u vezi žena, u vezi toga koliko zaslužujem uspeh, energiji, borbi. Svaku negativnu izjavu pretvori u pozitivnu afirmaciju.

Odustani od mentalne borbe u sebi. Počni da dopuštaš sebi da u potpunosti uživaš u svom životu, onakvom kakav jeste danas. Budi zahvalna i ponosna na svoje kreativne talente, univerzum obožava zahvalnost. Raduj se uspehu drugih. Učini sve što radiš da bude zabavno i kreativno. Voli sebe i voli život.

Afirmiši: Ja se sada pomeram na sledeći nivo. Ja zračim uspehom, i bogatim se gde god se okrenem. Sve je u redu.

Leave a Comment