Brajan Trejsi - Otkrijte svoje talente – Definiši svoje ciljeve

Zapamti: Tvoj cilj je da identifikuješ svoju snagu da bi mogao da razviješ sebe na takav način da bi mogao da povećaš tvoj lični povratak energije. Jedna od najboljih mentalnih tehika koju mozeš koristi da bi postigao ovo, je da vidiš sebe kao ”gomilu resursa” koji mogu biti primenjeni u raznovrsnim pravcima da bi postigao raznovrsne ciljeve. Kao gomila ciljeva, iznos vremena i energije koji imaš je ograničen, zbog toga tvoje vreme i energija moraju biti najbolje iskorišceni. Zastani i zamisli da gledaš sebe objektivno kroz oči druge osobe i razmisli o tome kako iskoristiti sebe da bi dobio najbolji rezultat. Vidi sebe kao svog zaposlenika ili šefa. Šta mozeš uraditi da povećas mogućnosti svojih sposobnosti i gde to možeš uraditi?

Jednom kada si definisao svoje vrednosti i napisao svoju izjavu o misiji, sledeći korak je nešto što zovemo ”Situaciona analiza”. Ponekad ga zovemo ”Performans revizija”. To je proces analize sebe, neposredno pre nego što počnemo da postavljamo odredjene ciljeve i planiramo odredjene aktivnosti.

Počinješ svoj performans revizije postavljajući neka ključna pitanja. Jedno od pitanja treba da bude ”Koje su moje tržišne veštine? ”. Razmisli o tome šta mozeš da uradiš što ce neko drugi da plati? Šta mozeš da uradiš posebno dobro? Šta možeš da uradiš bolje od ostalih? Šta si uradio posebno dobro u prošlosti?

Plata ili zarada je samo iznos novca koji je plaćen da bi bio kupljen odredjeni kvantitet i kvalitet rada. Rezultat koji ti mozeš dobiti primenom tvoje snage i tvoje energije u velikoj meri odredjuje tvoju nagradu u životu. Ako zeliš da uvećaš kvantitet i kvalitet tvoje nagrade, moraš uvećati svoju sposobnost da postižeš više i bolje rezultate. Veoma je jednostavno.

 

photo by: islandtime
photo by: islandtime

 

Earl Nightingale kaze da iznos koji placaš ce odrediti tri stvari:

(1) posao koji radiš

(2) koliko dobro radiš taj posao

(3) koliko te je teško zameniti.

Zakoni snabdevanja i potražnje takodje utiču na trzište rada, koga si ti deo. Zaposlenici ili mušterije uvek teže najboljem za najmanje. To znači da ćeš uvek biti plaćen taman toliko koliko je potrebno da se spreči tvoj prelazak u drugu organizaciju. Abraham Linkoln je rekao da je jedina sigurnost koju osoba ima, sposobnost da radi posao neubičajeno dobro. Veličinu tvojih prihoda odredjuje u velikoj meri podatak koliko dobro radiš svoj posao i koliko ti je teško naći zamenu. U oblastima gde radnici mogu biti zamenjeni lako, radnici su plaćeni samo minimalno koliko je potrebno da ih zadrze. U povećanju tvog povratka energije, jedan od tvojih ciljeva je da postaneš toliko dobar u izabranom polju da je cena koja je potrebna da bi te zamenili ekstremno visoka. Ovo je način da budeš siguran da ćeš uvek biti plaćen dobro, zato što niko ne može da postigne rezultate koje ti postižeš za cenu koju naplaćuješ, ili iznos za koji si plaćen (što je isto).

Leave a Comment