Paulo Koeljo - Za jednominutno čitanje: neodgovorena pitanja

Dok sam se penjao stazom na Pirinejima u potrazi za mestom gde bih vežbao streličarstvo, naišao sam na mali kamp francuske vojske, tu sam upoznao pukovnika koji me je pitao da li sam pisac. I onda mi je, prevazilazeći svoju skoro vidljivu postiđenost, rekao da je on takođe napisao knjigu i počeo je da mi objašnjava čudno poreklo njegovog dela.
On i njegova žena su donirali leprozno dete koje je živelo u Indiji ali je kasnije prebačeno u Francusku. Jednog lepog dana, željni da upoznaju devojčicu, otišli su u manastir u kojem su opatice brinule o detetu. Jedna od opatica je pitala da li bi on pomogao u duhovnom obrazovanju grupe dece koja je tamo živela. Jean Paul Setau (ime oficira) je rekao da on nema iskustva u predavanju kateheze ali da će razmisliti i pitati Boga šta da radi.
Te noći, nakon što je izgovorio molitve, čuo je odgovor: “Umesto da nudiš odgovore, pokušaj da saznaš šta deca žele da pitaju.”
Od tada Setau je dobio ideju da poseti nekoliko škola, tražeći od dece da postave pitanja u pisanom obliku, tako da su i najsramežljiviji učenici bili oslobođeni od straha da se pokažu.

Evo nekih od pitanja:
Gde idemo kada umremo?
Zašto se bojimo stranaca?
Da li postoje vanzemaljci?
Zašto se nesreće dešavaju čak i ljudima koji veruju u Boga?
Zašto smo rođeni, ako na kraju umiremo?
Ko je izmislio rat i radost?
Da li Bog sluša i one koji ne veruju u istog (Katoličkog) Boga?
Zašto ima siromašnih i bolesnih ljudi?
Zašto je Bog stvorio komarce i muve?
Zašto anđeo čuvar nije u blizini kad smo tužni?
Zašto neke ljude volimo a druge mrzimo?
Ko je dao imena bojama?
Ako je Bog na nebu i moja mama je tamo zato što je umrla, kako On može biti živ?

Nadam se da će se neki od učitelja i roditelja koji čitaju osetiti podstaknuto da učine isto. Na taj način, umesto da pokušavamo da nametnemo naše odrasla shvatanja univerzuma, setićemo se nekih pitanja koja smo imali kao deca – a koja nikad nisu zaista odgovorena.

1 Comment

  1. predivna priča, a puno pitanja koja i ja postavljam sama sebi jer mi još niko nije dao odgovor

Leave a Comment