Imakjule Ilibagiza - Ljubav bez granica

Kako postati instrument mira.

Moćna molitva Sv.Franje

Gospode, učini me instrumentom mira.

Tamo gde ima mržnje, dopusti mi da posejem ljubav.

Tamo gde su povređeni, oprost;

Tamo gde je sumnja, veru;

Tamo gde je očaj, nadu;

Tamo gde je tama, svetlost;

I tamo gde je tuga, radost.

O božanski Gospodaru, dopusti da ne tražim mnogo utehe, već da sam tešim.

Da ne tražim razumevanje, već da razumem.

Da ne tražim ljubav, već da volim.

Jer u samom davanju mi primamo.

U samom oprostu, nama je oprošteno; i u samom umiranju, mi smo ponovo rođeni u večni život.

Amen.

Nakon genocida, strašno sam patila jer su mi veoma nedostajali moji roditelji, moja braća, i moji baba i deda; nisam znala da kvalitet njihove bezuslovne ljubavi neće postojati nigde drugde. To što sam ih izgubila, ne jednog, već sve odjednom, ostavilo je ogromnu prazninu u mom srcu, samo duge molitve i razgovori sa Bogom su me mogli ubediti da će se život postarati za mene i zbrinuti me. Jednom mi je neko ko je čuo moju priču rekao reči koje su zasigurno došle od Boga i mnogo me utešile. On je rekao: Ne izgledaš slomljeno kao drugi koji su preživeli genocid, ali ono što tebi nedostaje jeste pažnja tvojih voljenih, što je isto tako bolno kao i bilo šta drugo što je zateklo preživele. A onda je rekao: Kako god, u Božijoj beskrajnoj mudrosti, ono što ti nedostaje još uvek možeš imati. Postoje dva načina na koja možeš to postići: tako što ćeš to i sama davati, pogotovo onima kojima je to najpotrebnije, siročićima, bolesnima, beskućnicima; ili onim ljudima koji umeju iskreno voleti. On je takođe rekao još nešto veoma značajno: Ipak, ne možeš ljudima narediti da te vole bezuslovno. Možda budeš srećne ruke da baš takvi ljudi dođu u tvoj život, ali ne moraš da čekaš na to, najsigurniji način je onaj prvi, da daješ tu ljubav onima kojima je najpotrebnija. To je ono što ti možeš da kontrolišeš!

Od tog dana pa nadalje, počela sam da posećujem decu sirotišta Majke Tereze, i igrala sam se sa njima, plesala i pevala. Mudri čovek je bio u pravu: moje srce je bilo puno ljubavi i radosti. Ono što me je zapanjilo je to što mi je rekao da ako zaista želim natrag tu bezuslovnu ljubav koju sam dobijala od svoje porodice, treba da je dajem drugima, onima kojima je najpotrebnija. Moji prijatelji mi se smeju kada im kažem da je Bog veoma pametan i dobar; vidite, On nam je rekao da volimo jedno drugo u svojim zapovestima. On je znao koliko je ovo bitna stvar, i koliko bi trebali da volimo jedno drugo još više, kako bismo bili sposoobni da živimo ovaj život. Ovo je za naše dobro, kao i sve ostalo o čemu nam govori u svojoj Svetoj Knjizi, baš sve! Bog je kao roditelj koji vam govori da jedete povrće kada vi samo želite kolačiće za večeru. Kada smo deca, mi ne znamo bolje, mi samo želimo ono što nam se svidelo, ali ne uvek i ono što je dobro za nas.

 

prenosi ljubav dalje
prenosi ljubav dalje

 

Za mene molitva Sv.Franje sadrži sve poruke Biblije, sumirane u malom. Ona ne stari, i na svaku njenu reč mogu meditirati mnogo puta, a ipak pronaći nešto što me inspiriše da svoj život živim bolje. Kada sam se posle rata našla u toj teškoj situaciji, i nedostajala mi je cela moja porodica ili prijatelj da me uteši i razume, samo sam podsetila svoje srce na te reči. …Da ne tražim mnogo utehe, već da sam tešim. Iako je tada to bilo veoma gorko – slatka misao za pomisliti, ipak, ako bi se potrudila i preusmerila svoje srce ka tome da tešim druge, i da od njih ne očekujem ništa za uzvrat, u tom momentu bila bih najsrećnija.

Sv.Franja je bio u pravu, U samom davanju mi primamo. Pozivam i sebe i sve vas, moji prijatelji, da pokušate svaki dan da druge ljude ohrabrujete, one oko nas, da koristite motivišuće, pune ljubavi, nežne reči, kada ste u iskušenju da budete grubi. Neka vam je stalo do osećanja drugih ljudi, naravno, sve dotle dok ne kompromitujete istinu; ponekad je i tišina zlato. U svojoj svakodnevnici dajte nadu tamo gde je nema, nasmešite se onome ko je tužan, ne žurite da sudite, i budite zahvalni na ljubavi oko vas koju uzimate zdravo za gotovo. Pozivam vas da svakoga dana napišete na papir par stvari na kojima ste zhavalni, za koje ste zahvalni Bogu; to može biti i nežni osmeh koji ste primili od stranca kada vam je to bilo potrebno, ili neko ko je za vas otvorio vrata. Ubrzo ćete videti koliko vas Bog voli, i želeće te da i vi dajete tu ljubav drugima!

4 Comments

 1. Anita

  Predivan tekst! Hvala vam !

 2. Zaista predivan tekst, pun istine i podstreka, kako da budemo srećni i ispunjeni.
  Molitva je savršena, predivna i dotiče središte srca.
  Oduševljena sam!
  Hvala na ovom tekstu Vina.

 3. jamina pavlov

  Da,HVALA sto ste me podsetili da upravo ovako treba
  volim Vas 🙂

Leave a Comment