Loreta LaRoš - Da li pesimista može biti pozitivac?

Postoji gomila knjiga o tome kako da razmišljamo pozitivno i budemo srećni, kako bi postali uspešni i ispunjeni. Međutim, u većini slučajeva naš um bira da misli negativne misli. Pesnik Džon Milton je jednom rekao: Um caruje sobom, i u sebi može kreirati raj pakla, ili pakleni raj. Definitivno je znao o čemu priča!

Svakodnevno mislimo približno 60 000 misli. Mnoge od njih su fokusirane na sve ono što ne valja ili šta može da krenuti po zlu. Ovakav stav je verovatno imao smisla davno pre, kada je postojala mogućnost da naše selo napadnu neprijateljski ratnici, ili da nas napadne Bahamut dok se šetamo ujutro. Nažalost, mozak je spor da uhvati korak sa modernim društvom.

Još uvek se borimo da se otarasio svojih strahova, koji su često rezultati negativnih misli. Naučnici su zaključili da su naši obrasci mozga definisani našim mislima. Optimisti sebe pohvale za svoj uspeh, a loše događaje vide kao slučajnosti. Dok pesimisti, sa druge strane, sebe krive za sve što im se dešava i često otpišu uspehe.

Psiholog Martin Selidžman kaže da pesimisti koriste ova tri pojma kako bi se definisali:

Personalizacija: Ovo se uvek dešava meni!

Sveprisutnost: Ovo mi se dešava svaki dan, uvek!

Nepromenjivost: Ovom nema kraja!

Ovakvo razmišljanje vam garantuje život bez nade i patnju. Takođe doprinosti unutrašnjem osećaju bezvrednosti i nedostatka samokontrole. Što više razmišljemo o sebi na određen način, to više postajemo takvi.

Naučiti da promenimo svoj unutrašnji dijalog može biti veoma teško za one koje njihova biologija predodređuje za depresiju i anksioznost. I zato naučiti da konstantno ponavljamo pozitivne izjave kao papagaj može se pokazati kao uzaludni napor.

Za one od nas koji su jednostavno navikli sebe da razmišljaju kako je univerzum neprijateljsko mesto, predlažem svakodnevno provođenje vremena u razmišljanju o onome što vas čini da se osećate prijatno. Uvek postoji nešto što možemo izdvojiti iz dana u dan a što nam može pomoći da razvodnimo strahove. Ako se možete upustiti u ovu praksu, zatećićete sebe sposobinijma da baratate sa izazovnim situacijama a postoji i dobra mogućnost da ćete živeti duže.

Razvedrite se ove nedelje: U vezi čega se danas osećate dobro?

 

photo by: baal_kaos
photo by: baal_kaos

 

 

6 Comments

 1. Mira Purhmajer

  Dragi Optimisto, Pesimisto i Realisto,
  Dok ste se vi prepirali oko toga da li je čaša poluprazna ili polupuna, ja sam je ispio. Iskreno vaš,
  Oportunista.

  Šala mala, ali… Sapienti sat 🙂

 2. Siniša

  Kad god preslušam Soldier of fortune od Deep Puprpla osećam se optimistično iako je pesma krajnje melanholična …

  Klin se klinom izbija ….

  Valjda ….

  http://www.youtube.com/watch?v=yICg2QcUxAA

 3. Siniša

  “Daleko će stići onaj koji ne zna kamo ide”

  Portugalska poslovica

  Zato opušteno, pa dokle stignemo, ma sve je igra ….

 4. Sarah

  E baš sam skoro komentarisala kako pesimizam može da bude i posledica razmažene Egocentrične potrebe da se i ono što nismo iskusili osudjuje unapred…Dajmo šansu Sebi da vredimo Uspeha, pokušavajmo dok ne uspemo, i opet pokušajmo ispočetka i opet i Sve tako 🙂

 5. Jelena

  Draga Vina, sasvim slucajno sam naletala na tvoj sajt,i pregledala sam puno snimaka koji me zanimaju za ovih 3-4 sata,i zaista sam odusevljena tvojom pozitivnom energijom 🙂 Mnogo si me inspirisala da promenim sebe na bolje, da zavolim sebe, da uzivam u zivotu 🙂 Vec zapisala neke savete, koje knjige treba da se procitaju o ZP itd.:)
  Hvala ti od srca!

Leave a Comment