Vina - Ultimativna Meditacija

Nedavno je naša čitateljka Naly Younis otvorila temu na našem forumu o meditaciji, i inspirisala me da napišem svoje viđenje i utiske, nakon sad već dosta vremena praktikovanja.

Pre svega, moram vam prvo reći da sam ja jedna veoma jednostavna i prosta duša, neko ko je prizeman i ko voli jednostavne, jasne stvari. Stvari koje svako može da razume. Tako i gledam na život, i na sve što mi se dešava, što proživljavam i manifestujem; sve moje izazove i želje. Zbog toga, nikada nisam bila osoba koja voli da ‘filozofira’, nikada se nisam posebno uplitala u zakone univerzuma, niti sam se pitala ko je Bog, zašto smo ovde, kako funkcioniše astralna projekcija, treće oko, da li duša odlazi i kako, misticizam, indigo deca, zvezde, duhovi, paranormalne pojave, telekineze, energetska isceljenja, levitacija, šta sledi nakon smrti, da li postoji drugi život…itd. Mada sam u sve to verovala, uvek.

Moj muž i moja majka obožavaju da teoretišu i kad god bi krenuli da pričaju sl. stvari, meni automatski postaje dosadno, nezanimljivo, ustanem sa stola i krenem da brišem prašinu ili perem sudove – eto, toliko me to nije zanimalo. Znači jedna potpuno anti-filozofska osoba. Mene zanima sada, ovde, opipljivo, konkretno, akcija i zabava. Volim da uživam u životu i ne pitam se zašto i kako funkcioniše nešto što je van mog vidokruga. Sve mi je to fascinantno, i verujem, poštujem, samo me ne zanima. Barem trenutno ne.

Do tad, ja uživam u konkretnim beneficijama:

meditacija=instant dobrobit

afirmacije=instant dobrobit

vizualizacije=instant dobrobit

fokus na pozitivno=instant dobrobit

Abraham vežbe=instant dobrobit

Nakon što sam ovo objasnila, predpostavljate da isto tako imam i jednostavan stav prema meditaciji. Apsolutni sam pobornik Abrahamovog objašnjenja meditacije, i to se skroz slaže sa mojim kriterijumima, i zaista mi taj način pomaže, bez opterećenja, bez mnogo ceremonijalnih procesa – jednostavno umireno stanje nakon kojeg se odmah osećam bolje.

To je meditacija u kojoj se pre svega obučete u odeću koja vam je prijatna, sednete na udobno mesto, obezbedite sebi malo tišine od spoljašnjosti, i narednih 15 minuta fokusirate svoje misli na svoj dah. To je to! Pa nema jednostavnije od toga!

A osećaćete se bolje automatski nakon meditacije. Ne morate da mantrate, ne morate da izgovarate molitve, ne morate da pamtite kolko udaha kolko izdaha, ne morate da sedite u turskom sedu, sve je u potpunom skladu sa vašim telom, onako kako je njemu udobno. Takođe, preporučeno je i da se opustite tako što možete sesti i na krevet, ispruženih nogu, i leđima se nasloniti na zid ili naslon kreveta. Možete meditirati čak i ležeći, samo dok ne zaspite 🙂 Možete ovu meditaciju praktikovati čak i u svojim kolima, gde god da vam je prijatno, jer to je ključna reč – da vam je prijatno. Vaš način, kako vama prija, poza i mesto koje baš vas opuštaju. I samo 15 minuta. Ne preporučuje se više.

Pa mislim to svako može! Zato mi se to odmah i svidelo, jer je potpuna demistifikacija dotadašnjih načina meditacije za koje sam čula/praktikovala. Pre toga, sve meditacije su bile ili neki procesi od 10 koraka (za mene previše komplikovano) ili neki jogi tripovi, učitelj ovaj, učitelj onaj, koja je prava, koja je najefiksanija, od koje možeš poludeti, od koje se previše prosvetliš…majko mila, svašta tu ima. I nemojte me pogrešno shvatiti, svi vi koji pratite neku od takvih meditacija, ja verujem u vaš princip, i ne sumnjam ni malo, samo govorim o nečemu što meni prija, meni kao nekome ko je poput većine ljudi – neko ko se ne loži na mistiku, drevne metode, i čakre, već voli nešto jednostavno, brzo i efikasno 😀 Osoba koja je prizemna, obična, netalentovana za istajmirano disanje i lotus položaj.

 

photo by: stevendavisphoto
photo by: stevendavisphoto

 

Mnogi od vas su me pitali u vezi meditacije: koliko često, da li može da se kombinuje sa vizualizacijama, da li može da se slušaju afirmacije na slušalice dok meditirate, da li se može meditirati otvorenih očiju i posmatrati prijatne slike na slide show-u… Može. Zato što svako od nas ima svoj način, i ZAŠTO bi postojale bilo kakve granice, ili pravila? Ko je to rekao da meditacija mora biti samo ovakva ili onakva da bi bila regularna? Meditacija je samo alat, pomoć, sredstvo koje nam pomaže da se osećamo dobro, da se osećamo bolje, da podignemo svoje raspoloženje i time svoju vibraciju, kako bi se naši otpori poništili a mi dopuštali svu dobrobit koja nas čeka u našem vibracionom skladištu. Dakle, ako je meditacija samo alat, zašto ne bismo taj alat prilagodili sebi, tako da MI imamo najveću korist od njega? Pa to je logično. Naravno da ću prati sudove onako kako meni prija, onako kako se ja dobro osećam, onako kako za mene pranje sudova predstavlja zabavu, umesto da ih perem kao što pere moja mama, ili bilo ko drugi. To je tako unikatna stvar.

I zato, Ratnici Svetlosti, izmislite svoj način, pronađite sebe u celoj toj priči oko meditacije, i onda furajte svoj fazon, otvarajte svoje čakre i pratite svoj Vorteks radosti. A taj svoj način ćete pronaći tako što ćete se baciti na akciju. Nema ništa ako ne probate, ako niste istrajni, ako niste radoznali, uporni. Iz mnogo puta ponavljanja meditacije rodiće se vaš savršeni, ultimativni način na koji vi najbolje podižete svoju vibraciju, što i jeste cilj meditacije.

Takođe, javljaće vam se možda i neki otpori u fizičkom smislu, kao što je i meni bilo. Možda će vas boleti glava, možda nećete moći lako da se umirite tih 15 minuta, misli će vam u početku bežati, ali to je sve ok. samo lagano, vratite svoj fokus na dah, i misli se stišaju. Budite uporni i svakoga dana izdvojte tih 15 minuta za sebe i svoju dobrobit. Bitno je da se posle meditacije osećate dobro.

 

 

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

5 Comments

 1. Hvala ti na tako iscrpnom a sa druge strane jednostavnom objasnjenju.Svako oseca tacno sta mu prija i na koji nacin meditirati,potpuno se slazem da nema zakona i pravila!PUNo poz…

 2. Suzana Boba Jelic

  U suštini Meditacija je sve što svakodnevno živimo i upražnjavamo,kako mirno sedenje zatvorenih očiju i spajanje sa uzvišenim Energijama i Moćima, tako i spremanje finog jela uz puno ljubavi za svoje ukućane ili goste, tako i šetnja prirodom, Meditacija je Suština našeg Života.

 3. Imam isto iskustvo, najbolji nacin koji je opisan u ovom navedenom postu je sam autor, koji opisuje svoje iskustvo i daje nam pravo na izbor. Nacin na koji ja meditiram i kako se ja osjecam je moj izbor. HVALA HATSEPSUTA!

 4. Siniša

  Koliko god da čovek radi na sebi, nije dovoljno. Ali ne treba se zbog toga nervirati i uznemiravati.
  Ono što Ja lično smatram, je da čovek ne treba da se štedi!
  Pogotovo treba DA odstrani od sebe strah od sopstvenog JA, sopstvenih blokada i predrasuda ….
  Ne štedeti sebe na putu sopstvenog razvoja jer ipak smo mi ENERGIJA, a ona ne poznaje granice!
  Oduševila si me sa svojom jednostavnošću!

 5. Hatsepsuta

  Hvala svima 🙂 🙂 🙂

Leave a Comment