Erin Koks - Zgodna mama!

Da li koristite pun potencijal radosti?

Pomirite se sa majčinstvom.

Sreća je dostižna i za mame, naravno, ali generalno, ona zahteva malo više samo-nege, organizacije, i truda nego ranije. Biti majka, vinuće vas u najviše visine, i baciti u najdublje dno. U vašu svakodnevnicu doneće malo više posla, kao i stresa i odricanja u vašem bračnom životu. Iscrpljenost takođe igra važnu ulogu u vašem nezadovoljstvu i preopterećenošću.

Jedan od najvažnijih ključeva za sreću jedne mame, jeste da živi u momentu i da bude potpuno prisutna sa osobama sa kojima je trenutno, ili u zadatku koji trenutno obavlja. Ovo može biti veoma teško, jer vaš um jurca naokolo, razmišljajući o svim nezavršenim poslovima koji vam stoje nad glavom. Kada zateknete sopstvene misli da jurcaju naokolo, udahnite nekoliko puta i dovedite svoj fokus 100% u sadašnji trenutak. To je toliko prelepo i prosto nam menja život, kada skontate kako da se trgnete i u potpunosti živite svoj život!

Uzmite papir i olovku i duboko se zamislite šta je ono što vam donosi radost i zadovoljstvo. Da li vam vaše pisanje otkriva činjenicu da nemate vremena da jurite za svojim strastima za pevanjem, modom, plesom, ili slikanjem? Da li vam je zaista najbitnije da svaki dan, po ceo dan provodite svoje vreme apsolutno fokusirani na svoju decu? Da li želite da vaš odnos sa mužem zauzme veći prioritet u vašem životu? Onda pokušajte, što je više moguće, da živite u poravnanju sa svim ovim stvarima.

Naravno, uredna i čista kuća je bitna stvar, ali ne smete dopustiti sebi da se stresirate u vezi toga po celi dan – niti da svoju sreću žrtvujete zarad toga. Deca u kući prave nered, te stoga možete sačekati i veče kako biste sve pokupili i raščistili. Dok vaša deca budu odrastala, postarajte se da ih vaspitate da sklanjaju za sobom.

Ja imam nekoliko poslova da obavim po kući svakog jutra i svake večeri, ali između tih perioda ni ne razmišljam o tome. Pre sam stalno gunđala o sudovima koji se gomilaju i brdu prljavog veša koji me čeka, po celi dan, kada sam zapravo trebala uživati sa svojom decom. Lako je pustiti da vas pregršt kućnih poslova preoptereti do tačke da više ne uživate u svojim odnosima sa drugima, niti u onome šta radite datog trenutka.

Svaki dan je drugačiji, i ponekad jednostavno samo treba da stvari pustite. Dok pišem ovaj tekst, sedim za pultom svoje kuhinje i shvatam da sam ove nedelje pustila stvari do te mere da sada situacija već počinje da utiče na moju sreću i unutrašnji mir. Sudopera ima po koji prljav sud, pod od pločica je prepun mrvica od hleba, a na pultu se nalazi gomila nepročitane pošte, kao i školski rad mog deteta koje nisam još pregledala. Imala sam napornu nedelju na poslu, i večeras bi samo želela da sedim ovde sa čašom moje omiljene tople čokolade i mojim lap-topom, da zamišljam, a potom pišem načine na koje mogu doprineti da ovaj svet bude još bolje mesto.

 

photo by: agnidevi
photo by: agnidevi

 

Kakogod, stvari u mojoj kući su došle dotle da više nije tako smirujuća atmosfera. Izbalansiraću svoje vreme tako što ću odslušati fantastični audio podkast u trajanju od pola sata dok sređujem haos u svojoj kući. Za to vreme, posklanjaći što više mogu, a nakon toga, ostavljam sve za sutra.

Drugi najbitniji ključ sreće, jeste da negujete vaše interese i odnose van vaše dece. Moja najveća nada je da uspem da inspirišem mame da se još bolje staraju za sebe i održe ono što ih čini divnim kao individue, ne samo kao mame. Biti svoja, i ostati fantastična i interesantna vas samo čini još boljom majkom. Biti srećan je zarazna stvar, a biti radostan i prisutan postavlja sjajne primere za našu decu. Onako kako sebe tretirate naučiće vašu decu kako da postupaju sama sa sobom. Posvećivanje u potpunosti svojoj deci, dok sebe zapostavljate, nikome neće doneti ništa korisno na duže staze. Ne govorim da treba da zapostavite sopstvenu decu, već da treba da volite i da se starate i o sebi, da biste samim tim i bolje brinuli i više voleli svoju porodicu.

Planirajte stvari kojima ćete se radovati svaki dan, kao na primer zabavni izlazak sa prijateljicama i njihovom decom. Istražite svoj kraj u kojem živite gde je najbolje da povedete sa sobom vašu bebu i ostalu stariju decu, kao što je na primer park ili lokalna biblioteka. Nađite se sa prijateljem na kafi. Pronađite radost u sitnim ritualima kao što je pijuckanje omiljenog čaja, ili zalivanje vašeg omiljenog cveća. Budite prisutni sa vašom porodicom, i ne dozvolite sebi da se pretvorite u robota sopstvenom svakodnevnicom. Ustanite svakog dana i osvojite taj dan!

Jedna stvar koja mi je donela toliko mnogo radosti jeste molitva i meditacija rano ujutro, pre nego što se moja porodica probudi. Kada deca ustanu iz kreveta, naš zajednički jutarnji ritual jeste da se ušuškamo ispod pokrivača i pročitamo nekoliko njihovih omiljenih knjiga u mojoj velikoj fotelji pored prozora. To nam svima postavi dobar temelj raspoloženja čitavog dana, nasuprot onim jutrima kada se uspavamo i onda posle žurimo na sve strane ne bi li stigli.

Uzeti vreme za sebe da stvarno uživamo u životu kao majke, nam pomaže da kreiramo srećan život. Nastojte da svoje dete vidite kao dar koji vam donosi veliku radost i tera vas da rastete kao žena. U isto vreme priznajte sebi da biti mama nije jedina stvar koja vas definiše. Vi ste i dalje ista, talentovana, prelepa žena sa nečim zaista specijalnim što možete da podelite sa svetom. Ne zaboravite tu ženu. I ne zaboravite da ste vi jedna zgodna mama!

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

Leave a Comment