Loreta LaRoš - Zdravo ili Štetno?

Kad god bi se uplašila neke nove avanture koja me čeka u životu, moja majka bi mi govorila njen omiljeni citat Frenklina D.Ruzvelta: ‘Jedina stvar koje treba da se plašimo je sam strah.’ Te reči su bile samnom u mnogim teškim i zastrašujućim momentima u mom životu. To mi je imalo toliko smisla, međutim, čini mi se da su vremena stvorila novu metaforu u vezi straha. U suštini, mi se nalazimo u sred kulture koja maše strahom kao da je neki neodoljivi slatkiš.

Ne prođe ni jedan jedini dan, a da na vestima ne čujemo činjenicu kako moramo po svaku cenu izbeći nešto, što bi moglo biti štetno po naše zdravlje. Ako pratite bilo koji 24h kanal sa vestima, vrlo je verovatno da ćete otkriti nešto zastrašujuće svakih par minuta. Čak i onda kada spiker čita nešto što je potpuno nebitna i površna vest, zasigurno će na dnu ekrana, u kajronu pisati vest o novom ubistvu, ili nesreći nekih bolesnika u zdravstvenom centru.

Naša tela su stvorena tako da nam pomognu po principu ‘bori se ili beži’ kada smo u situacijama opasnosti. Taj mehanizam je uvek spreman i u pripravnosti, bilo da je opasnost prava, ili zamišljena. Ako nam naše percepcije govore kako smo pod stalnim napadom nečega, konstantni protok kortisola kroz naš sistem će na kraju oštetiti naš imuni sistem. Takođe će nas učiniti anksioznim i depresivnim.

Možda je došlo pravo vreme da prestanete da hranite pirane straha.
Možda je došlo pravo vreme da prestanete da hranite pirane straha.

U današnjem svetu, medije imaju običaj da se fokusiraju da nas na smrt preplaše, kao oblik zabave. To doseže svaki santimetar i oblast našeg života. Obrok sa našim prijateljima ili porodicom, pretvorio se u neiscrpne razgovore o tome da li su sastojci hrane koju trenutno jedemo štetni ili ne. Jedan dan čujemo kako nas brusnice mogu odvesti u raj, a već sledećeg u pakao.

Deca su toliko zaštićena, da su dani kada smo ih mogli videti kako slobodno trčkaraju ulicom, potpuno izumrli. Kada bi neko video grupu dece koja se na igralištu igra fudbala bez kaciga na glavama, štitnicima na kolenima i ‘prve pomoći’ pri ruci, to bi postala nacionalna vest! Priča sa strancem u redu na pijaci, može vas ubiti ako sagovornik ima i najmanji mogući vid prehlade, ne daj Bože da kine! A vi ćete imati bolji uvid u svoje ponašanje ako pričate previše, pustite vodu u toaletu nekoliko puta, ili ako imate potrebu da svoju majku zovete suviše često. Možda je došlo pravo vreme da prestanete da hranite pirane straha.

Razvedrite se ove nedelje:

Informacija vam može biti korisna ili beskorisna. Na vama je da odlučite. Ove nedelje, iskoristite je mudro i nemojte postati njen rob.

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

Leave a Comment