Stiv Čendler - Vreme je da napustite svoju ljušturu

Najveći intelektualni proboj u životu velikog pesnika Vilijem Batlera Jejtsa desio se kada je shvatio da su rast i sreća jedna te ista stvar. ‘Sreća nije ni jedno ni drugo’, rekao je. ‘Sreća je rast. Mi smo srećni onda kada rastemo.‘ Ovo možete primetiti kod sebe: osećate se srećnim onda kada rastete, zar ne? A nijedan rast koji ste do sada postigli nije bio lak.

Pogledajte ‘Opstanak’ sa leptirom koji se probija iz svoje čaure. Videćete trud. Dirnuće vas taj trud. Videćete živu silu unutar živog bića. To je sila moćne reinvencije. Pogledajte film ‘Roki’. Videćete skrivenu vezu između truda i radosti. Obratite pažnju na vaše reakcije tokom određenih scena za vreme filma. Obratite pažnju kada se naježite i kada vam se oči napune suzama. Ovi osećaji su tu kao reakcija na trud i hrabrost. Oni ne dolaze kao reakcija na scenu gde je nekome veoma udobno. Obratite pažnju zašto vas je to dirnulo. To je vaše potencijalno JA koje pokušava da vam kaže nešto. To je leptir u vašoj sopstvenoj čauri. Želi napolje.

Godine 1960. Edvard Lorenc, naučnik meteroolog, kreirao je neverovatno egzaktan kompjuterski program koji je dizajniran da pokazuje kakvo će biti vreme – vremenska prognoza. A onda je, jednog dana, Lorenc krenuo prečicom i zaokružio decimalu u svojim proračunima. Ova majušna promena načinila je ogromnu razliku. Sveopšte poznat zaključak je sledeći: ako jedva nešto promenite u samom uzroku, u mnogome ćete izmeniti rezultat. Čak šta više, Lorenc je shvatio, da ta mala promena može drastično uticati na prognozu. Ime ovog fenomena je ‘efekat leptira‘, što znači: malene promene kretnje leptirovih krila u San Francisku, mogu potpuno preokrenuti vreme u Šangaju.Čak i suptilna promena u našem razmišljanju može imati ‘efekat leptira’ u našem životu. Podignite svoje razmišljanje samo malo višlje, i rezultat će biti van svake vaše predhodne prognoze događaja.’ – Meri Menin Morisej

photo: fishing trip by dimarinski
photo: fishing trip by dimarinski

Možete stvoriti novog sebe tako što ćete naučiti verovanja koja želite da živite, misao po misao. Naučite ove misli kao što biste naučili reči neke pesme, kada biste morali da je otpevate na sceni. Jedan moj prijatelj je svoje delove mjuzikla učio tako što je posvuda kačio male porukice sa stihovima. Po svom ofisu, kući, kupatilu, kolima…Zašto? Činio je svesni vizuelni trud kako bi dosegao zadnji deo svog mozga.

Trik je u tome da svoju motivaciju konstantno držite u pokretu. Namerno hranite svoj duh sa pozitivnim idejama koje želite da živite. Svaki put kada neka rečenica, paragraf ili misao otvori um i inspiriše vas, treba da je zadržite, poput leptira u čauri, a kasnije, da je pustite u svoje polje svesti.

 

‘Postoji na dnu, jedino jedan problem na svetu a ovo je njegovo ime.

Kako se čovek može uzdići?

Kako čovek da stigne na površinu?

Kako čovek da probije čauru i postane leptir?’ – Tomas Men

 

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

Leave a Comment