Stiv Čendler - Ustani Na Pravu Stranu Kreveta

Još kao mali, bio sam fasciniram idejom da možemo imati divan dan, samo ako ustanemo na pravoj strani kreveta. Danas, moja fascinacija nije toliko usmerena na pravu stranu kreveta, već na pravu stranu glave, ili da budem još precizniji, pravu stranu mozga.

U 1930-im, hirurzi su otkrili da postoje drugačije funkcije u dve polovine mozga, dok su radili na epileptičarima. Godine 1950 Rodžer w. Speri (Roger Wolcott Sperry) napravio je najveći pomak u istoriji otkrića, otkrivši da snovi, energija i kreativnost dolaze iz desne polovine mozga. Dok linearna, logička, kratkotrajna i uskogruda razmišljanja, dolaze iz leve polovine mozga.

Najbolje objašnjenje kako celokupno razmišljanje mozga prevazilazi razmišljanje leve polovine ili desne polovine mozga, napisano je u knjizi britanskog filozofa Kolina Vilsona (Colin Wilson), koja se zove Frankenštajnov Zamak(Frankenstein’s castle). Vilson otkriva, kako imamo mnogo više kontrole nad vitalnom energijom i kreativnim idejama, desne strane mozga, nego što smo ikada mogli zamisliti. A ono što najviše stimuliše desnu stranu mozga je visoki osećaj svrhe.

Kada bi morala da nosiš tešku vreću peska po gradu,  tvoja leva strana mozga bi se usprotivila, i rekla ti da radiš nešto što je dosadno i iritirajuće. Kako god, recimo da je tvoje dete povredjeno, da je tvoja mala devojčica teško povredjena, i da je teška isto koliko i ta vreća peska, ti bi je nosila u bolnicu identičnom razdaljinom, sa iznenadjujućim nagonom vitalne enregije. A ta energija bi ti bila poslata iz desne strane mozga. A to je ono što svrha radi mozgu. Samomotivacija se poveća kada se leva strana mozga izvešti, da desnoj strani mozga govori šta da radi.

 

ustani na pravu stranu
ustani na pravu stranu

1 Comment

  1. Vukasin

    Ima istine..

Leave a Comment