Robert Holden - Učiti znači Živeti

Veliki učitelji definišu uspeh.

Budite učenik škole milosti.

 

Duša uvek treba da bude otvorena, spremna da poželi dobrodošlicu uzbudljivom iskustvu. – Emili Dikinson

Kada bi škola milosti imala svoj moto on bi sigurno glasio ovako: Kada je student spreman, učitelj se pojavi. Ova drevna rečenica pojavljuje se u mnogim spisima: Budističkim, Hrišćanskim, Taoističkim, Teozofističkim; I svaki od njih je proklamuje kao svoju autentičnu. Ona je spiritualna istina, mantra uspeha koja je praktična I bitna za moderan život, posao, I odnose. Ona obuhvata velike mudrosti u samo par reči, I što više ispitujete reči, to više mudrosti pronalazite. Ova rečenica nas može mnogo toga naučiti o uspehu.

Kada je učenik spreman, učitelj se pojavi počinje sa činjenicom da je svako od nas učenik. Albert Ajnštajn je sebe nazivao učenikom koji je hteo da sazna misli Boga. Leonado DaVinči je rekao da je sve naučio iz škole prirode. Tomas Edison je rekao da je on studirao zakone života. Rekao je: Znam, da ovim svetom vlada beskrajna Inteligencija. Bila je potrebna Beskrajna Inteligencija kako bi se ona stvorila, I Beksrajna Inteligencija kako bi se ona održala na svom kursu. Sve što nas okružuje – sve što postoji – dokaz je da iza svega toga stoji Beskrajni Zakon. Nemoguće je poricati ovu činjenicu. Ona je matematička u svojoj preciznosti.

Uspeh zahteva od svakog od nas da budemo učenik života I učenik za život. Učenje jeste življenje; ne postoji razlika u tome. Svi smo mi učenici života, učenici sreće, ljubavi I uspeha. Kada dobro učimo, mi živimo bolje. Uspeh je konstantno učenje. Ovo takođe važi I za moderni svet posla. Ari de Geus, autor knjige Kompanija Življenja jeste pionir modela Organizacija Življenja. On kaže da je uspeh rezultat učenja. Takođe kaže: Sposobnost da učimo brže nego naša konkurencija, jeste možda I jedina održiva prednost koju imamo.

Kada je učenik spreman, učitelj se pojavi afirmiše da je spremnost ključ svega. Primetite da ne kaže Kada učenik ima sreće, učitelj se pojavi. Spremnost je sposobnost da smo prisutni u momentu zvanom sad, I da primamo svaki dragoceni dar toga. Spremnost je voljnost da se u potpunosti posvetimo onome što se dešava I da dopustimo svakom malom detalju da nam govori, da nas uči I da nas vodi. Spremnost je sposobnost da budemo spontano dostupni za neplanirane prilike – da ne budemo zauzeti, niti preokupirani. Spremnost je voljnost da otpustimo naše staro učenje I dopustimo milosti da nas inspiriše još boljim idejama.

učiti znači živeti
učiti znači živeti

U današnjem biznisu glavna reč je o različitosti I inspiraciji. Tom Peters, u svojoj knjizi Krug Inovacije kaže: Svi smo mi Mikelanđelo, I još kaže da je naš dnevni zadatak da ostanemo otvoreni za nove nivoe uspeha. Peters je učenik mogućnosti. On preokreće umetnost mogućeg. On citira još jednog učenika mogućnosti, Bendžamina Zendera, dirigenta Boston Filharmonije koji kaže: Ja sebe činim strogim arhitektom mogućnosti ljudskih bića. Spremnost stvara mogućnosti.

Kada je učenik spreman, učitelj se pojavi afirmiše da postoji učitelj za svakog od nas; ako prihvatite da je svako vaš učitelj, da vas svako može naučiti nešto. Učenik uspeha se može duboko osvrnuti na ono što su ga njegovi roditelju naučili o uspehu, I pozitivno I negativno. Možda će I inicirati razgovor sa njima o uspehu. Učenik uspeha će možda upitati svog partnera ili prijatelje: Šta je uspeh? Takođe će I pažljivo ispitati šta je ono što ga njegova deca uče o uspehu. Svaki odnos je kurikulum, a lekcije koje učimo u odnosima mogu stvoriti još više uspeha i sreće.

Učitelj se može pojaviti u raznim oblicima. Jedan od mojih najvećih učitelja je knjiga okoja se zove Kurs za Čuda. Ja iz ove knjige učim svaki dan, I ona inspiriše moj život I rad. Ona motiviše svoje učenike da cene svaku osobu, svaki momenat I svaku stvar. Glavna lekcija jeste: sve stvari su lekcija koju mi je Bog dao da naučim. Vaš učitelj se može pojaviti kao knjiga, film, ili predivna muzika. Strpljenje je takođe učitelj, baš kao I stres, neuspeh; takođe, I vaša mačka je vaš učitelj, bolest… Milost se kreće na misteriozne načine.

Kada je učenik spreman, učitelj se pojavi je kategorična izjava. Ona ne kaže ponekad se pojavi. Takođe, upotrebljena je reč pojavi, ne dolazi. Ovo je važna razlika jer dolazi sugeriše da je učitelj trenutno na nekom drugom mestu, ali pojavi sugeriše da je učitelj već tu, čeka da bude primećen. Karl Jung je imao latinsku izreku ispisanu na vratima svoje kuće: Vocatus Atque non Vocatus Deus Aderit. Što prevedeno znači: Pozvan ili nepozvan, Bog je prisutan. Milost je prisutna gdegod da je dobrodošla.

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

2 Comments

  1. Tatjana

    Odlicno receno sad mi je ova fraza jos milija… a nebrojani broj puta je ucinila moj zivot lepsim, srecnijim i ispunjenijim 😀

Leave a Comment