Kristijan Nortrap - Toliko Prirodnih Izbora!

Imati bebu je zaista nešto što u potpunosti menja život osobe. Žene koje prođu kroz porođaj i trudnoću uz podršku porodice ili partnera, izađu iz iskustva promenjene zauvek. Jedna od mojih pacijantkinja koja je porodila dvoje dece, i to oba kod kuće, rekla je: ‘Moji porođaji su zaista vrhunac iskustva ekstaze i duhovnog ispunjenja. Pre i posle toga nisam iskusila ništa što je iole približno tome.Kao rezultat tog predivnog iskustva, ja sada svom telu besprekorno verujem.’

 

Porođaj deteta je dizajniran od strane prirode da bude vrhunac iskustva koje je radost, ekstaza, i ljubav. Telo žene u trudovima je dizajnirano da se ona porodi besprekorno kada je žena opuštena, dobro zbrinuta, i podržana. Ako ovo nije slučaj, ljudska rasa nikada ne bi preživela.

 

Vekovima, babice pomažu budućim majkama u trudnoći i samom procesu porođaja, stojeći pored njih sa emocionalnom i medicinskom podrškom. Ženino telo instinktivno zna kako da se porodi, i sve polazi kako treba kada žena prati taj osećaj, pomera se kako joj prija, i pravi glasove kakvi joj prijaju.

 

Ipak, moderne babice promenile su svoju praksu koju su primenjivale dopuštaući ženi da ‘vodi kolo’ u porođaju, u način koji je često dominantan i agresivan. Žene su odgajane u kulturi koja nas uči da se prepustimo stručnjacima za trudnoću i porođaj, tako da je većina nas izgubila naš urođeni osećaj, instinkt, moć i unutrašnje znanje o porođaju, i sve prepuštamo stručnjacima koji se opet oslanjaju na mašine i testove.

 

Ovo je jedna od onih oblasti medicine, koja je u stvari veoma zastarela i prilično opasna. Rizični porođaji koje lekari sami izazovu radi ‘pogodnosti’ situacije, kao i sve komplikacije koje prate takav način porođaja kao što je rođenje deteta pre vremena, carski rez, kao i smrt majke, su sada u porastu širom zemlje. Čak šta više, prema legendarnoj babici, Ini Mej Gaskin, smrt majki u toku porođaja se udvostručila poslednjih 25 godina u Sjedinjenim Državama.

 

Prirodni porođaj kod kuće je bezbedan

 

Sa druge strane, studije su pokazale da je za zdrave majke, bez ikakvih rizičnih faktora, mnogo bezbednije da se porode kod kuće, nego u bolnici. Jedna od studija iz Norveške, istražila je skoro 530.000 budućih porođaja sa niskim rizikom, i utvrdila da je sa odgovarajućom uslugom (kao što su babice koje su dobro školovane, kao i odličan transport) identično bezbedno poroditi se kod kuće, čak i bezbednije nego u bolnici.

Telo žene u trudovima je dizajnirano da se ona porodi besprekorno kada je žena opuštena, dobro zbrinuta, i podržana.
Telo žene u trudovima je dizajnirano da se ona porodi besprekorno kada je žena opuštena, dobro zbrinuta, i podržana.

Ina Mej je prijavila da je imala samo 1,4% carskog reza u porođajima kod kuće. A njeno iskustvo nije jedino. Takođe, još jedna studija obajvljena je u britanskom medicinskom magazinu 2005. godine, u kojoj se kaže da je prirodni porođaj kod kuće, pod budnim okom profesionalnih babica, potpuno bezbedan za porođaje majki sa niskorizičnim trudnoćama. Još jedna studija, koja je ispratila više od 5.000 majki u S.A.D. I Kanadi, utvrdila je da su kućni porođaji sa majkama koje su imale niskorizičnu trudnoću rezultirale mnogo manjem broju intervencija, nego porođaji niskog rizika majki koje su se porodile u bolnici. Na primer:

 

Procenat epistomije bio je 2.1% u kućnim porođajima, a 33% u porođajima u bolnici.

 

Trudovi su izazvani u svega 9.6% porodilja koje su se porađale kod kuće, a u bolnicama čak 21%.

 

Isto važi i za carske rezove, električni monitoring fetusa, vakum-porođaje, i anastezije.

 

Izbori koji daju moć

 

Radila sam kao babica punih 10 godina, i sama rodila dvoje, dok nisam shvatila i zaista naučila da cenim ženino iskustvo kroz trudnoću i porođaj, i da uvidim da bi ceo taj proces mogao biti daleko bolji nego što se sada praktikuje. Žene bi mogle da se osećaju još moćnije u celom tom procesu.

 

Imate mnogo izbora kako da se porodite. Šta više, danas ima toliko različitih načina za porođaj, više nego ikad- od porođaja u bolnicama uz pomoć visoko tehnološke opreme, do porođaja u vodi, kod kuće. Da biste izabrale najbolju negu, najodgovarajući tretman za buduće mame, kao i najbezbedniji za vas i vaše dete, morate biti ifnormisane.

 

Optimalna nega trudnica, koje su u tom periodu veoma moćne, kao i veoma ranjive, mora biti na najvišem prioritetu u svetu. Kvalitetna obuka i obrazovanje, kao i voljnost da preduzme aktivnu ulogu u svojoj trudnoći, može sprečiti bezbroj problema majci i njenom budućem detetu. Pomozite i podržite buduće mame. Objasnite joj da ona ima sopstvene unutrašnje resurse, kao i spoljašnju podršku da na svet donese bebu pod svojim uslovima, da bi i ona sama, bila promenjena zauvek magijom rođenja deteta.

 

 

 

 

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

Leave a Comment