Alan Koen - Stvorite Remek Delo

Kada se greške pretvore u čudo.

 Ne odustaj; nastavi da sviraš!

U želji da zainteresuje svog mladog sina za lekcije klavira koje je pohađao, majka ga je odvela na koncert slavnog Poljskog pijaniste Ignjasa Jana Paderevskog. Nakon što su se smestili na svoja sedišta, majka je ugledala staru prijateljicu dole u publici, i sišla da je pozdravi. Ugrabivši priliku da ispita magična čuda koncertne dvorane, mali dečak je cunjao naokolo dok nije ušao kroz vrata na kojima je pisalo: Nezaposlenima Ulaz Strogo Zabranjen. Kada su svetla u dvorani utihnula, a koncert samo što nije počeo, majka se vratila na svoja sedišta, i otkrila da joj je sin nestao. Odjednom, zavesa se podigla i reflektori fokusirali na impresivni Stejnvej na podijumu. Zaprepašćena, majka je ugledala svog sina kako sedi za klavirom, nevino tipkajući po dirkama uspavanku za malu decu. U tom momentu na scenu se pojavio veliki majstor klavira Paderevski, i požurio do dečaka, tiho šapućući mu: Ne odustaj, nastavi da sviraš. A zatim, se nagnuo iznad njega i svojom levom rukom počeo da svira na bas strani klavijatura. Ubrzo je njegova desna ruka potpuno obgrlila dečaka, dolazeći do desne strane klavijature, svirajući obbligato. Zajedno, veliki majstor i mladi šegrt, pretvorili su potencijalno neprijatni trenutak u predivno kreativno iskustvo. A publika je bila zapanjena i oduševljena.

Obično nešto što krene veoma loša stvar, završi kao početak nečeg veoma pozitivnog; i ono što je početo kao greška, pretvara se u čudo. Vizionar vidi dalje od prikazanog, i trijumfuje u bilo kojim uslovima. Ljudi sa većom vizijom nisu žrtve uslova – oni stvaraju uslove. Pravi majstor može sve pretvoriti u remek delo. Genijalci ostaju otvoreni za mogućnosti koje su izvan poznatog, i dopuštaju da ih pronađe sopstveno dobro, umesto da pokušaju da ga istisnu iz života. Mnogi značajni lekovi i izumi otkriveni su slučajno, dok su oni koji su pravili eksperimente pokušavali da razviju nešto sasvim nepovezano. Ne možete se osloboditi negativnosti tako što ćete prisiljavati, poricati i vršiti otpor; umesto toga, pronađite način da negativno pretvorite u pozitivno. Uzmite sirove materijale koji su pred vama i pretvorite ih u njihov najvišlji potencijal. Ponašajte se kao Vilijem Blejk kada je napisao: Da bi videli svet u zrnu peska, i nebo u divljem cvetu, držite beskraj na dlanu svoje ruke i večnost u satu. Ako ste suočeni sa čudnom situacijom, zastanite na sekund i vidite da li u toj situaciji postoji nešto što vam može pomoći, ili nešto lepo što od toga možete stvoriti.

 

Vi ste veći od svakog događaja sa kojim se suočavate- uvek postoji način da ga podesite da radi za vašu korist.
Vi ste veći od svakog događaja sa kojim se suočavate- uvek postoji način da ga podesite da radi za vašu korist.

 

Vi ste veći od svakog događaja sa kojim se suočavate – uvek postoji način da ga podesite da radi za vašu korist. Iz perspektive deteta u ovoj priči, nalazimo moćnu lekciju; savet Paderevskog: Ne odustaj; nastavi da sviraš, uči nas da se nikad ne predajemo. Iako su vaše veštine početničke i smotane, ako ostanete dosledni i uporni, konačno se pridružujete velikoj simfoniji. Vaš trud će se susreti sa Božijom milošću, i zajedno ćete stvoriti remek delo.

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan :)

1 Comment

Leave a Comment