Kristijan Nortrap - Skinite Teret sa Ramena!

Stres tokom perioda praznika najviše se oseti u ne-tradicionalnim porodicama, kao na primer razvedenim roditeljima, koji samostalno odgajaju decu. Primila sam sledeće pitanje od jedne članice sa mog web sajta. Udati ili ne, ako se borite da svojoj deci pružite sve najbolje, i sve ono što ste i vi oduvek želeli, a da u isto vreme sačuvate svoje živce i dušu, mislim da će vas zanimati moj odgovor.

Doktorko Nortrap,

Kako ja mogu, kao samohrana majka, da nastavim dalje, brinući se za sopstvene potrebe dok sakupljam ‘deliće’, kada otac moje dece otkaže sastanak sa njima? Moj bivši muž veoma često, u poslednji čas otkaže obećani sastanak mojoj deci, a zatim izigrava ulogu ‘Diznilend’ tate, upadajući u njihov raspored kad poželi, obasipajući ih poklonima i putovanjima, kako bi im se iskupio. Da li imate bilo kakve reči mudrosti, kako bi zaštitila sopstveni duh?

Mnogo sam ‘porasla’ i sazrela čitajući vaše knjige.

Y.C.

Draga Y.C.,

Prva stvar koju apsolutno moraš znati, ali onako duboko u sebi, je ta, da su tvoja deca SAMA izabrala vas OBOJE za roditelje. Na nivou duše, ona su znala u šta se upuštaju. Ona imaju njegove gene, koliko i tvoje. Iako ti to sada možda i nije baš najjasnije i najrazumljivije, tvoja deca će svakako na kraju, ipak dobiti ono što žele od njega. Život je dugačak. I ja predpostavljam da ćeš to svakako doživeti.

Dopusti mu da te iznenadi. Predlažem da svom bivšem mužu daš šansu da uspe, ili ne uspe. Na kraju krajeva, ti ne možeš kontrolisati sve što se dešava tvojoj deci. Ponekad im ne možeš pomoći čak ni da se izleče, ali mnogo puta i možeš. Budi otvorena za ono što bi on mogao učiniti, iako to možda i nije nešto što bi ti uradila, i budi svesna ‘samoispunjavajućeg’ proročanstva, koje će uprskati stvar.

Muškarci vole da pobede. Da li postoji način da mu pomogneš da pobedi oko situacije sa decom? Možeš li ga zamisliti da stvari radi kako treba. To nije lako. Međutim, reći ću ti ovo: kada tvoja deca osete tvoju podršku za njihovog oca, situacija će se zaista i promeniti, verovatnoća je veća. Kada žene počnu da kontrolišu stvari malo žešće, bivši muževi se često odupiru tome. Međutim, kada zatražiš pomoć, i to onako od srca, a pri tom pokušaš da od njega napraviš heroja – šanse su velike da će te on i iznenaditi, i zapravo uskočiti u pomoć. Ključ je da od njega zatražiš podršku sa nimalo trunke besa.

 

 

Najveći dar koju možeš dati svojoj deci je tvoja sopstvena sreća. A ona dolazi onda kada sa skineš teret sa svojih ramena, i prestaneš da se trudiš da svojoj deci budeš sve.
Najveći dar koju možeš dati svojoj deci je tvoja sopstvena sreća. A ona dolazi onda kada sa skineš teret sa svojih ramena, i prestaneš da se trudiš da svojoj deci budeš sve.

 

 

Da li možeš naći savršenstvo u situaciji između tebe i njega? To je apsolutni ključ. A to nije lako! Sve što možeš učiniti, kako bi oslabila svoj strah i krivicu u vezi svega ovoga je početak tvoje zaštite sopstvenog duha. Davno, kada sam i sama prolazila kroz razvod, bila sam sigurna da uništavam živote svoje dece. Međutim, moj novonađeni smisao sebe, i moj totalni, i ultimativni oproštaj njihovom ocu, učinio je dve stvari: kao prvo, dopustio je njemu da izađe na ‘scenu’, i kao drugo, to je dopustilo mojim devojčicama da vide svoju majku kao srećnu, uspešnu i zadovoljnu ženu.

Krajnji smisao je u sledećem: Najveći dar koji možeš dati svojoj deci je tvoja sopstvena sreća. A ona dolazi onda kada sa skineš teret sa svojih ramena, i prestaneš da se trudiš da svojoj deci budeš sve. Čak šta više, nauči da od njih tražiš podršku svakodnevno. Kladim se da bi se iznenadila sledom događaja. I svakako daj sebi vremena da odradiš svoju jogu, uživaš u dugoj kupki, ili čitanju dobre knjige. Pranje veša i čišćenje kuće će uvek biti tu.

Nadam se da je ovo pomoglo.

Od srca,

Dr.Kristijan Nortrap.

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

Leave a Comment