Vejn Dajer - Rešite da Postanete Realni

Zaboravite na novogodišnje odluke koje ste odlučili da primenite počevši od prvog januara, i to kako ćete upravljati svojim životom u septembru, devet meseci kasnije. A evo i zašto: svaka rezolucija koja sadrži vas koji pravite odluke u vezi vašeg ponašanja na duže vreme, u budućnosti, pokreće samoporažavajuće saznanje života u budućnosti, a ne u sadašnjosti. Čak šta više, vi možete planirati ceo božiji dan, ali i dalje ćete morati živeti svoj život kao i svi ostali na ovoj planeti- DAN PO DAN. Važna pitanja koja bi mogli postaviti sebi su: ‘Kako bi mogla iskoristiti svoje sadašnje trenutke ove godine?’, i ‘ Da li ću te svoje trenutke uzaludno trošiti na to da objasnim sebi i po ko zna koji put,  slikovito oživim saznanje kako sam se to u prošlosti ponašala , ili kako bi želela da se u budućnosti ponašam, umesto da rešim da svaki dan živim u potpunosti?’

Ono što možete učiniti je da svakog dana sastavite sebi listu ciljeva na dnevnoj bazi, a zatim rešite da počnete da živite sa svesnošću sadašnjeg trenutka do kraja svog života. Na primer, ako ste odlučili da ove godine prestajete da jedete šećer, umesto toga odlučite da ga ne jedete na jedan dan. Svako može uraditi bukvalno sve, ako je to na samo jedan dan. Kada izdržite da jedan ceo dan ne jedete šećer (ili bilo šta drugo što ste odlučili kao novogodišnju odluku ponašanja), vi ste potpuno druga osoba na kraju tog dana. Dopustite da ta potpuno drugačija osoba odluči sutradan, da li želi još jedan dan bez šećera ili ne u ovom novom danu, radije nego da stara osoba odluči kako će za par dana ionako biti teško, te s’toga ‘ kakva je korist od toga?Uvek dopustite da novi Vi načinite odluku, i onda ćete živeti svoje sadašnje trenutke.

 

Ono što možete učiniti je da svakog dana sastavite sebi listu ciljeva na dnevnoj bazi, a zatim rešite da počnete da živite sa svesnošću sadašnjeg trenutka do kraja svog života.
Ono što možete učiniti je da svakog dana sastavite sebi listu ciljeva na dnevnoj bazi, a zatim rešite da počnete da živite sa svesnošću sadašnjeg trenutka do kraja svog života.

 

I sami znate koliko je lako oglušiti se o novu odluku, i to sve lako prepisati svom ‘nepromenljivom’ karakteru, i ‘slabosti’ ličnosti. Naravno da to nije tako! Vi lako odustajete od svojih novogodišnjih odluka i ciljeva zato što se vaš um protivi saznanju da živite svoj život na duge staze, jer to nije moguće. Pitajte sebe na početku svakog dana: ‘Kako želim da vodim svoj život danas?’ A zatim, veoma direktno, krenite da sprovodite svoje dnevne ciljeve u dela. Kada se izveštite u življenju u svojim sadašnjim trenutcima, dan po dan, videćete kako se menjate pred sopstvenim očima. Zapamtite, svako može sve na jedan da, Zato isključite kazne koje vas drže zaključanima u vašim starim, samoporažavajućim načinima života, i počnite da uživate u svakom danu svoje nove godine.

Leave a Comment