Kris Prelic - Proslavite Zeleni Praznik!

Deset ekoloških ideja za poklone.

Spasite zemlju zelenim darovima.

Između Dana zhvalnosti i Nove godine, Amerikanci bace milion ekstra tona smeća svake nedelje, uključujući ukrasni papir i pakovanja za poklone. To su kilometri i kilometri posečenih šuma, samo radi zavijanja poklona,i na kraju taj papir završi u gomili smeća, koje zauzima površine i površine livada, i zemljišta, a da ne spominjemo i naš finansijski trenutak u svemu tome. Evo mojih top deset predloga, koji vam mogu pomoći u kreiranju, uštedi keša i povratku ka starom, istinskom duhu praznika – davanje od srca.

 1. Šaljite praznične čestitke preko interneta. Šaljite pozdrave i čestitke preko mail-a, ne preko pošte. Na internetu možete naći more predivnih, kreativnih virtuelnih čestitki, koje možete poslati porodici i prijateljima, koje u sebi imaju opciju muzike, fotografije, ličnih poruka, i čak vašeg potpisa. Uštedećete drveće, energiju, papir i keš.
 2. Poklanjajte živo iskustvo umesto materijalnih stvari. Da li nam je zaiusta potrebno još nagomilaniih stvari? Zašto ne bismo svojoj porodici i prijateljima, umesto toga, dali jedno nezaboravno iskustvo? Na primer, pozorište ili karte za neki koncert, poruku, jahanje na konju, ili privatni čas crtanja. Iskustvo će trajati čitav život, i biće poklon koji nisu nikada zaboravili.
 3. Koristite sveće od prirodnog pčeljinjeg voska za praznične dekoracije. Bacite stare sveće koje vam stoje još od ko zna kad- one mogu sadržati fitilj od olova, koji je veoma toksičan, a zabrana proizvodnje sveća koje ga sadrže stupila je na snagu tek 2003. godine. Izaberite prirodni pčeljini vosak umesto parafinskih sveća, koje su bazirane na petroleumu, i ispuštaju toksine koji su veoma slični isparenjima goriva, kada ih zapalite. Pčeljinji vosak gori pet puta duže od parafinskog, i time ste uštedeli novac.
 4. Dekorišite sa prirodnim dekoracijama. Jedno od mojih najdražih sećanja iz detinjastva je pravljenje ukrasa od kokica i brusnice. A ako ga iznesete napolje, možete posmatrati ptice koje se časte, i uživaju u poslastici.

  Spasite zemlju zelenim darovima.
  Spasite zemlju zelenim darovima.
 5. Izaberite ručni rad. Umesto da idete u tržni centar, i doživljavate emocionalni i finansijski stres, razmislite o opciji poklona koji biste sami napravili. Domaći hleb od banane, kolači, džemovi, želei, i sušeno voće, biće mnogo više cenjeni nego neki predmet iz radnje koga već imamo dovoljno u kući, i koji nam zaista nije potreban.
 6. Uštedite novac na LED sijalicama. Zamenite stare praznične svećice, sa novim, LED svećicama i uštedite oko 90 % energije, umesto da koristite konvencionalne. Danas možete naći savršene LED svećice, bele, i u boji. Takođe, one su mnogo bezbednije od običnih, jer se ne zagrevaju. I traju dugo, da ih i vaši unuci mogu naslediti. Zelena činjenica: Kada bi svako zamenio svoje stare svećice, za nove LED svećice, sačuvali bismo dovoljno energije u jednom mesecu, da bi time moglo 200.000 domaćinstava da se koristi tokom čitave godine.
 7. Zapakujte pažljivo. Nikome neće smetati, ako za ukrasni papir iskoristite stare novine sa smešnim stranicama, pogotovo ako stavite neku kreativnu mašnu odgore. Razni ostatci materijala, stare VHS trake kasete, čipke, časopisa i sl. Daće vašem ekonomičnom eko poklonu specijalnu čar. Zabavite se. U reciklaži nema pravila.
 8. Spakujte ga.Većina prodavnica zdrave hrane prodaje estetske kese za kupovinu koje se mogu ponovo koristiti za pakovanje vaših poklona, i to nekoliko puta. Bićete zahvalni na poklonu koji možete iznova iskoristiti, i činjenici da se polja plastičnog i papirnog smeća smanjuju zahvaljujući vama.
 9. Izaberite opciju bez baterija, ili one koje se mogu opet napuniti. Baterije za jednokratnu upotrebu su totalni gubitak za naše novčanike, a i za našu planetu. Izaberite igračke koje su napravljene od prirodnih, netoksičnih materijala kao na primer inpregnirano drvo. Ako ipak izaberete hi-tech igračke kojima su potrebne baterije, poklonite sa time i punjač sa nekoliko baterija koje se mogu ponovo puniti. One mogu trajati po hiljadu punjenja i uštedeti vam na hiljade dinara.
 10. Poklanjajte solarne darove. Ako ipak kupujete nekome poklon, razmislite o poklonu sa čistom, energijom koja može da se obnavlja, kao što je na primer solarna rerna, lampa, ili solarne lampe za dvorište. Solarna rerna je odličan način kako da naučite decu o moći sunčeve energije, dok u isto vreme imate pouzdanu ringlu za kuvanje svakog dana, kampovanje, ili u slučaju da nema struje.

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

Leave a Comment