Imakjule Ilibagiza - Posetilac sa Nebesa

Sveti Duh prelazi u Centralnu Afriku.

Upoznajte seljačića koji je razgovarao sa Isusom.

 

Čim sam otvorila oči, shvatila sam da ovo nije bio običan san; bila je to nebeska poseta. Segatašja je napustio raj I došao meni, sa zadatkom: da ispričam njegovu priču I podelim je sa što više ljudi mogu.

Nisam čak ni upalila lampu na noćnom stičiću, a već sam zgrabila olovku I blokčić koje sam uvek držala pored kreveta. U slabom svetlu rane zore, počela sam beležiti slike koje su još uvek gorele u mom umu, nakon Segatašjine posete.. posete koja će uhvatiti korene u mom srcu.

Segatašjina poruka se može naći u rečima Isusa, baš onako kako su zapisane u Bibliji. Međutim, slušajući ih od samog Segatašje, na mnoge načine, je kao da ih slušam pravo sa usana jednog od Božijih učenika, jednog od onih blagoslovenih apostola koji su sa Isusom lutali Svetom Zemljom u toku njegove misije. Kažem ovo jer znam da je Segatašja, baš kao I stari apostoli, neko kome je Isus izabrao da se obrati. Takođe, baš kao I apostoli, ni Segatašja nije imao pojma ko je Isus kada se ovaj prvi put pojavio pred njim. To je zato što je Segatašja bio afrički dečak, seljačić, pagan, siromah I neobrazovan.

Pre nego što se Isus pojavio pred Segatašju, tinejdžer nikada pre nije čuo za Isusa, niti je bio unutar neke crkve. Na toliko mnogo načina, dečakova nevinost načinila ga je savršenim kandidatom za primanje poruka od našeg Gospoda, jer je on pitao pitanja koja bi verovatno I vi I ja pitali kada bi smo se našli lice u lice sa njim, na primer: Zašto je uopšte toliko važno voleti Boga? I Između Boga, Svetog Duha, Isusa, I Marije – koga više da volimo? Biblija kaže da ja treba najviše da volim tebe, Isuse, više nego svoju porodicu, ili ikog drugog… Kako to misliš kad sam te ja tek sad upoznao?

Segatašja je otišao čak toliko daleko da je pitao Isusa: Zašto ja treba da volim svoje neprijatelje, kad ni Bog ne voli njegovog neprijatelja Satanu?

Nevinost, I detinjastost ovog dečaka, dok je zapitkivao Isusa koješta, uvek mi je ugrejala srce I često donosila osmeh na lice. Međutim, najvažnije od svega, odgovori na njegova pitanja postali su moja duhovna mapa, mapa kojoj sam se mnogo puta iznova I iznova okretala, dok sam upravljala sopstvenom stazom kroz ovaj turbulentni svet.

Kad god sam se suočavala sa teškim I izazovnim situacijama u svom životu, situacijama koje su se naizgled činile beznadežne – kao na primer situacija kada sam se sakrila u kupatilo kako bi izbegla smrt od jednog ubice u toku genocida 1994. godine – često sam utehu pronalazila u rečima vizionara iz Kibeha, pogotovo Segatašjinih reči. Poruke koje je Isus podelio sa nama u Bibliji, koje je onda ponovo podelio I sa Segatašjom na jedan nov način, mogu izlečiti naša tela I omekšati našu dušu…i mogu nas snabdeti hrabrošću, utehom, I snagom da premostimo čak I najcrnje periode lične tuge I očaja sa kojima se suočavamo u toku životnog putovanja.

 

Posetilac sa Nebesa
Posetilac sa Nebesa

 

Koliko bih ja želela da oni koji su u nevolji, ili depresiji, utučeni bolom dnevnih muka, čuju divne reči koje je Isus podelio sa Segatašjom, kada je on patio sopstvene tragedije; umesto napuštanja života, vere u Boga, okretanja ka drogama, alkoholu zarad lažne utehe, ili čak razmišljanju o okončanju dragocenog života koji nam je Bog dao. Naš Gospod je rekao: Čak iako veoma patiš , znaj da sam ja prošao kroz užasnije patnje nego što je ova tvoja… stegni srce I ne odustaj od nade. Osloni se na mene, veruj mi, I ja ću te preneti kroz tvoju tamu. Drži se istine I ja ću biti tu za tebe…zovi me I nikad nećeš biti sam, pitaj I ja ću te saslušati….

Svaki put kada ovo pročitam, moj život ima sve više smisla. I iako se ponekad smejem Segatašjinim sesijama sa Isusom, I pitanja I odgovori nikad ne promaše da me ispune divnim osećajem mira, mira koji dolazi sa saznanjem da je Bog uvek uz nas, voli nas nemerljivo, svakog od nas, I pomoćiće nam kada god ga pozovemo, I raduje se da nas dočeka na Nebesima…dokle god su naša srca spremna kada taj dan dođe.

 

Leave a Comment