Luiz L. Hej - Pitanja i odgovori sa Luiz

Draga Luiz,

Da li imaš neki savet kako oprostiti drugima? Zaista mi je potreban jedan dobar kurs o tome, bez zezanja! Cenim svaku tvoju pomoć.

Kolin.

 

Dragi Kolin,

oproštaj je dar koji sebi darujemo zato što nas on oslobađa.  Druga osoba možda ni ne zna da mi patimo.

Evo šta možemo učiniti da bismo promenili stanje. Pretvaraj se kao da hodaš niz dolinu. Dok se spuštaš u nju primećuješ koliko je prelepa. Zelena i bogata. Cveće je posvuda. Ptice i leptiri. Stabla i maleni potok. I dok gledaš u predivni, mali potočić, pokušaj da pronađeš mesto da sedneš pored njega. Smesti se i samo se opusti.

Zapitaj se šta ti je najteže da oprostiš? Seti se bola koji ti je taj incident naneo. Gde ga nosiš u svom telu? Koliko si dugo nosio taj bol sa sobom? U ovom, veoma bezbednom mestu, dopusti sebi da uzmeš u ruke taj bol i izvadiš ga iz svog tela.  Sagledaj ga iz svakog ugla. Koliko je velik taj bol? Koje je boje? Da li ima zvuk? Miris? Ukus? Da li zaista želiš da ga zadržiš još u svom telu? Da li si sada voljan da ga pustiš?

Pažljivo ga položi u potok. Posmatraj kako ga vodena struja rastvara i nosi. Sva ta tuga i patnja upravo se rastvaraju i postaju bezopasne dok plutaju dalje niz potok. Oseti vodu kako teče preko tvoje ruke, i pere je. Primeti koliko ti je drago što si se oslobodio tog starog smeća. Operi se i time oslobodi sebe svog tog starog otpada iz prošlosti. Posmatraj stare blokade i barijere kako plutaju niz potok. Posmatraj ih dok odlaze. One više nemaju nikakvog udela u tebi. Ti si očišćen i slobodan.

Dok se penješ gore uz livadu, oseti kako ljubav počinje da teče.  Nema više ničega što bi je zaustavljalo. Osećaš se u miru. Sve je u redu.

Luiz.

photo by: octoberlife
photo by: octoberlife

1 Comment

  1. maja

    Prosto, FENOMENALNO Luiz !!! Iz svih uglova predivno a i VERUJEM, FUNKCIONISE!!!

Leave a Comment