Brajan Trejsi - Otkrijte svoje talente – Strateško planiranje

Važnost fokusiranja na vašu snagu i talenat na putu do uspeha

 

“Samo otkrivajući svoju urodjenu snagu i razvijajući i koristeći je do maksimuma mozeš iskoristiti sebe da bi dobio najveći iznos zadovoljstva i uživanja od svega što radiš” – Brajan Trejsi 

 

Bendzamin Frenklin piše, ”Da li ceniš zivot? Onda ne gubi vreme,

jer to je stvar od koje je zivot napravljen.”

Vrednost bilo čega što ćes dobiti ili postići ce biti utvrdjeno time koliko svoga vremena ili života trošiš da bi to postigao. Iznos sebe koji koristiš u postizanju ciljeva je vazan kriticni faktor koji treba razmotriti, pre i nego što počneš. Samo otkrivajuci svoju urodjenu snagu i razvijajuci i koristeci je do maksimuma, mozeš iskoristiti sebe da bi dobio najveći iznos zadovoljstva i uživanja od svega što radiš. Odlučujujuci šta zeliš da radiš, šta mozeš raditi dobro i šta ti može dati najveću nagradu za tvoje napore je početna tačka za dobijanje naboljeg od sebe.

Strateško Planiranje

Kada radimo strateško planiranje za korporacije, počinjemo sa premisom da je cela svrha vežbe reorganizovati i razmestiti ljude i resurse da bi povecali stopu povratka pravičnosti ili kapitala ulozenog u posao. Nepromenljivo, ovo se radi naglašavajući neke oblasti zapostavljajuci druge, premeštajuci više resursa ka oblastima sa vecim potencijalnim povratkom i uzimanjem resursa od onih oblasti koje predstavljaju nize potencijalne povratke.

Razvojem ili promocijom novijih i boljih proizvoda i usluga i snižavanjem cene onih proizvoda i usluga koji su manje profitabilni., kompanija i svi ljudi u njoj mogu kanalisati njihove resurse da bi uvecali svoje povratke.

Kada se radi personalno strateško planiranje,prva stvar o kojoj treba da misliš je povecanje tvog personalnog ”povratka na energiju” više nego povratka na pravičnost.

Treba da svatiš da je suštinska i najvrednija stvar koju treba da uneseš u svoj zivot i svoj posao tvoja sposobnost da misliš, da delaš i da postizeš rezultate. Tvoja sposobnost da zaradjuješ – koja je posledica tvog obrazovanja, znanja, iskustva i talenta – je tvoj ljudski kapital, ili tvoja pravičnost.I način na koji ih koristiš će u velikoj meri odrediti kvantitet i kvalitet tvoje nagrade, oboje materijalno i psihološki, oboje opipljivo i neopipljivo.Na primer, mlad čovek, na jednom od mojih seminara, prišao mi je je i rekao da radi kao vodoinstalater za veliku vodovodnu kompaniju. On zaradjuje dobru platu ali veoma zavidi prodavcima u njegovoj kompaniji koji zaradjuju više novca, voze bolje automobile, nose finiju odecu i imaju mnogo bolji životni stil. On je završio svu svoju obuku i dobio sertifikat i on je na vrhu platne skale.

Jedini način da zaradi još novca je da radi duže časova..On je svatio medjutim da to nije odgovor Umesto toga on je želeo da udje u prodaju, gde su prihodi viši i nisu fiksirani na vremenskoj osnovi. Secam se, savetovao sam ga ako želi da udje u prodaju, da zavisi od njega ako će da nauči kako da prodaje i onda da uradi sve što je moguće da ubedi svoju upravu da mu da šansu u prodajnoj vodoinstalaterskoj mreži. Njegova buducnost mu je došla, ali je prvo morao da nauči kako da radi novi, bolje plaćen posao. Malo kasnije godinu posle toga , on je prisustvovao drugom seminaru koji sam održao u istom gradu, i ispričao mi je njegovu priču.

 

photo by: greglief
photo by: greglief

 

On je rekao njegovoj upravi da želi da predje u prodaju. Menadzeri su ga obesrabrivali, rekli su mu da kao vodoistalater ima veoma male sposobnosti za tezak medjuljudski posao, povezan sa prodajom kompleksnih usluga. On ih je tada pitao šta treba da uradi da im dokaže da može da prodaje dobro.Da skratim dugu priču, pomogli su mu da nauči kako da prodaje usluge kompanije, dozvoljavajući mu da uči iz uputstava i pohadja dodatne kurseve u svoje slobodno vreme.

Kupio je knjige i slušao trake, počeo je da provodi vreme pričajuci sa prodavcima u svojoj kompaniji. Sada je godina prošla. On je postao punopravni prodavac usvojoj kompaniji, pre otprilike pet meseci, i on vec zaradjuje više nego duplo nego što je ikad zaradjivao kao vodoinstalater.

Ali najbitnije od svega on je srećniji. On je više uzbudjen i sa više entuzijazma gleda na sebe i na posao nego ikad. On voli teren prodaje, i smatra da je promena karijere jedna od najboljih odluka koje je ikad doneo. Ova priča je tipična od bezbroj onih koje su povezane samnom tokom godina. U svakom slučaju, individualc je otkrio i razvio njegovu ili njenu snagu, i zatim poboljšao kvalitet njegovog ili njenog života.i vi možete isto, ustvari, to moze biti jedna od najvažnijih stvari koju ste ikad uradili.

Leave a Comment