Vejn Dajer - Oprostite Sebi

Nedavno se u toku moje radio emisije javila jedna slušateljka koja je rekla da joj je najveći problem da oprosti sebi, iako drugim ljudima veoma lako oprašta. Kada razmišljate o ovom tako čestom problemu morate razmotriti sledeće činjenice: Sve ono što ste do sada učinili u svom životu, Vi ste morali učiniti. Dokaz za ovo je sama činjenica da ste to učinili!

 

Sve što ste uradili sada je svršeno. Ne možete ništa od toga da povratite natrag. Pesnik Omar Kajam kaže: ‘Prst se pomera i piše: i napiše / Nastavlja dalje: ni samo gluposti ni samo mudrosti / Neće žuriti nazad da poništi pola našpisanog reda: niti će sve suze ovog sveta sprati reči koje su napisane.’

 

Činjenica da prošlost ne možemo obrisati, nam govori nešto. Pozvani smo da oprostimo sebi, da ispoštujemo prošlost, da je volimo i poštujemo. Pogledaj u natrag i kaži: ‘To je bilo ono što sam morala da učinim, to je bila osoba koja sam morala biti u tom trenutku svog života. To sam učinila, i naučila iz toga. Sada, mogu nastaviti dalje.’

 

Uzmite trenutke sadašnjosti i iskoristite ih u ljubavi i radosti – a ne u mrcvarenju i mučnom razmišljanju o tome šta ste trebali ili niste trebali učiniti, ili kako niste bili dovoljno dobri. Bili ste osoba koja ste trebali biti tada, kako biste postali osoba koja ste danas. Bilo je potrebno da uradite stvari koje ste radili, kako biste shvatili kakvi to ne želite da budete. Umesto da proklinjete prošlost, blagosiljajte je i u potpunosti oprostite sebi. Kada znate, da su sva vaša iskustva iz prošlosti bila deo božanskog dizajna vašeg života, možete priuštiti da oprostite sebi.

Bili ste osoba koja ste trebali biti tada, kako biste postali osoba koja ste danas.
Bili ste osoba koja ste trebali biti tada, kako biste postali osoba koja ste danas.

Postoji toliko mnogo stvari koje sam učinio u svom životu, kada pogledam u nazad vidim da mnoge od njih nikada više ne bih ponovo učinio. A sa druge strane, sve akcije iz moje prošlosti pomogle su mi da postanem čovek kakav sam danas. Recite sebi: ‘Morala sam biti ta osoba, i naučila sam od nje.’ Opraštanje sebi je isto toliko važno kao i opraštanje drugim ljudima. Radili ste najbolje što ste mogli, obzirom na tadašnje okolnosti u vašem životu, i od sebe i drugih nemate šta još da tražite. Oprostite sebi i poželite dobrodošlicu ljubavi natrag u vaš život. Kada ste u stanju to da učinite, desi se određeni balans. Umesto da se iskupite za svoje grehe utopljeni u krivicu, vi postajete posvećeni radosti i saradnji sa drugima.

Počećete da radite ono zbog čega ste i došli ovamo.

 

1 Comment

  1. Monja

    Fantastičan tekst 🙂

Leave a Comment