Luiz L. Hej - Oproštaj

Nikada se neces osloboditi ogorčenosti ako konstantno gajis misli ozlojedjenosti.
Kako da budes srecna u ovom trenutku, ako stalno biras da mislis misli koje su pune besa, ljutnje i rezignacije. Misli ogorcenosti ne mogu proizvesti radost. Bez obzira koliko osećaš da imas opravdanja za takve emocije, bez obzira šta su ti oni loše učinili, ako ti insistiras da se cvrsto drzis proslosti, nikada neces biti slobodna.
Oprosti sebi i drugima – to je tvoja karta za slobodu iz zatvora proslosti.

Kada se osecas da si zaglavljena u nekoj situaciji, ili kada ti tvoje afirmacije ne funkcionisu, obicno znaci da imas jos nekog oprastanja sa kojim mozes da se pozabavis. Kada ne teces slobodno kroz zivot u sadasnjosti obicno znaci da se cvrsto drzis nekog momenta iz proslosti. To moze biti: kajanje, tuga, povredjenost, strah, krivica, kritika, ozlojedjenost, a ponekad cak i zelja za osvetom. Svaka od ovih izjava dolazi iz onog kutka u nama gde nismo jos sve oprostili, gde se grcevito borimo, odbijajuci da pustimo proslost i nastavimo dalje.

Samo u sadasnjem trenutku mozes stvarati svoju buducnost. Ako se konstantno drzis proslosti, ti nemas mogucnosti da budes u sadasnjosti, prisutna ovde i sada. Jedino mesto gde su tvoje misli i reci mocne je upravo ovaj sadasnji trenutak. Tako da zaista ne bi trebala da koristis svoje trenutne misli da bi stvarala buducnost na temeljima smeca iz proslosti.

Kada okrivljujes druge, ti predajes svoju sopstvenu moc, jer prebacuješ odgovornost za svoja dela na nekog drugog. Ljudi u nasim zivotima se mozda ponasaju na nacine koji prouzrokuju neprijatne reakcije nama, medjutim oni nisu ti koji su usli u nas um i stvorili prekidace koji su okinuti. Preuzimanje pune odgovornosti za sopstvena dela znaci magistriranje nad nasom sposobnoscu da reagujemo. Drugim recima mi učimo da umesto da reagujemo na prvu loptu, zastanemo i svesno biramo.

 

SPREMNA SAM DA SE IZLECIM,VOLJNA SAM DA OPROSTIM I SVE JE U REDU
SPREMNA SAM DA SE IZLECIM,VOLJNA SAM DA OPROSTIM I SVE JE U REDU

Oprostaj je zbunjujuc i tezak koncept za mnoge ljude. Postoji razlika izmedju oprostaja i prihvatanja. Oprostiti nekome ne znaci odobravati  necije ponasanje, a sam akt oprostaja odigrava se u nama samima i zaista nema nikakve veze sa drugom osobom. Stvarnost istinskog oprostaja lezi u oslobadjanju sebe od bola. To je prosto akt oslobadjanja sebe od negativne energije. Takodje oprostaj ne znaci da dopustamo da se bolno ponasanje i dela drugih nastave u nasim zivotima. Ponekad oprostaj znaci pustiti nesto. Oprostis im, i oslobodis ih.

Zauzeti stav i postaviti svoje granice je cesto jedna od najdivnijih stavri koje mozes uciniti. Ne samo zbog sebe vec takođe i zbog druge osobe.  Bez obzira koje razloge imas za svoja ogorcena osecanja i razloge zbog kojih ne zelis da oprostis, ti mozes to prevazici. Mozes se otrgnuti od toga i mozes pustiti.

Ti zivis jedino sada i imas mogucnost da izaberes da mislis misli, koje ce te ciniti da se osecas dobro, upravo sada.

Imas izbor: mozes izabrati da ostanes tu gde jesi, ogorcena i ljuta, ili mozes uciniti sebi uslugu tako sto ces namerno oprostiti proslosti, pustiti je i nastaviti dalje, stvarajuci radostan i ispunjen zivot. Imas slobodu da svoj zivot kreiras kako god ti to zelis jer ti IMAS slobodu izbora.

VRATA MOG SRCA OTVARAJU SE KA UNUTRA.

JA PRELAZIM IZ OPROSTAJA U LJUBAV.

DOK MENJAM SVOJE MISLI, MENJA SE I SVET OKO MENE.

PROSLOST JE ZAVRSENA, ONA NEMA NIKAKVU MOC SADA.

MISLI SADAŠNJEG TRENUKA KREIRAJU MOJ ZIVOT.

NIJE ZABAVNO BITI ZRTVA, I JA ODBIJAM DA IKAD VISE BUDEM BESPOMOCNA.

POLAZEM PRAVO NA SOPSTVENU MOC.

POKLANJAM SEBI DAR SLOBODE OD PROSLOSTI, I SA RADOSCU PRELAZIM U SADASNJOST.

NE POSTOJI NIJEDAN MALI, NITI VELIKI PROBLEM KOJI NE MOZE BITI RESEN SA LJUBAVLJU.

SPREMNA SAM DA SE IZLECIM, VOLJNA SAM DA OPROSTIM I SVE JE U REDU.

ZNAM DA ME STARI NACINI RAZMISLJANJA VISE NE OGRANICAVAJU, I PUSTAM IH SA LAKOCOM.

KAKO OPRASTAM SEBI, TAKO MI POSTAJE LAKO DA OPROSTIM I DRUGIMA.

OPRASTAM SEBI STO NISAM SAVRASENA, ZIVIM NAJBOLJE STO ZNAM.

ZA MENE JE SADA BEZBEDNO DA OTPUSTIM SVE TRAUME IZ DETINJSTVA I PREĐEM U LJUBAV.

OPRASTAM SVIMA IZ SVOJE PROSLOSTI KOJI SU ME IKAD POVREDILI, OSLOBADJAM IH SA LJUBAVLJU.

SVE PROMENE KOJE LEZE PREDAMNOM U ZIVOTU SU POZITIVNE, I JA SAM BEZBEDNA.

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

Leave a Comment