Erik Hofman - O čemu ste razmišljali?

Moć svesne misli.

Istrenirajte sopstvene misli da rade za vas.

 

Pošto se većina ljudi identifikuje sa svojim umom, takođe se identifikuje I sa svojim razmišljanjem. Mnogi smatraju da razmišljanje prestavlja najvišlji nivo ljudske svesti.

Ovo zapravo nije istina. Čak šta više, u mom umu, razmišljanje je krajnje prevaziđeno. Van razmišljanja, um je višlji nivo svesti koji predstavlja intuiciju, ljubav I kreativnost.

Kada je ovaj višlji nivo zadužen za razmišljanje, ja to nazivam svesnim razmišljanjem. Većina razmišljanja nije svesna – razmišljanje je neposmatrano I nekontrolisano, I može biti veoma destruktivno. Fora sa mislima jeste da one nisu nematerijalni fenomen bez supstance, već elektromagnetske realnosti koje utiču na um, mozak, I telo. One su ‘hrana’ za um: mi postajemo ono o čemu razmišljamo. Stoga je od krucijalne važnosti ono o čemu razmišljamo.

Jednom smo imali jednog klijenta na našoj Neurofeed-back klinici – advokatkinja koja je patila od stresa. Rekao sam joj: U školi te uče kako da razmišljaš, a ovde na našoj klinici, mi te učimo kako da prestaneš da razmišljaš.

Bila je u šoku I odgovorila je: Ali bez misli bi prestala da postojim!

Ideja da ćemo joj oduzeti njene misli, bila je toliko zastrašujuća za nju da je odustala od kursa.

Misli su veoma vredne alatke za naš analitički um, koje mu pomažu u rešavanju praktičnih problema. Kako bilo, Ekard Tole, u svojoj knjizi Moć Sadašnjeg Trenutka, govori o tome da je većina nas preplavljena upornim unutrašnjim dijalogom. Mi konstantno pričamo sa sobom, konstantno procenjujemo događaje oko nas, kao I ponašanje nas I onih u našoj okollini.

 

photo by: incolor16
photo by: incolor16

 

Većinom vremena ovaj dijalog nije svestan, iako je on temelj na osnovu koga posmatramo realnost. On takođe utiče I na naša osećanja, koja su reakcija našeg tela na naše misli. Negativne misli, dakle, kreiraju negativna osećanja, koja nam crpe svu energiju I odvode u stres I bolest.

Užasan je teret ne biti u stanju da zaustavimo misli, ali većina nas to ne shvata jer je to veoma uobičajeno stanje. Problem je u tome što su naše misli do 90% automatske – vrte se u krug u krug, poput starih ploča, manje više nesvesno. U većem delu ih ne koristimo; one koriste nas. A kada se identifiujemo sa njima, dopuštamo im da nas kontrolišu.

Kako možemo povratiti kontrolu? Veoma je teško zaustaviti nasumično razmišljanje. Nije dovoljno samo da kažete da želite da prestanete.

Ne možete zaustaviti misao sa još jednom mišlju; naredba mora stići sa višljeg nivoa. Morate podići svoj nivo svesti jedan stepenik gore, I zamisliti da posmatrate svoje misli I proces razmišljanja sa jednog višljeg nivoa. Pokušajte biti tihi posmatraš sa brda, kao što je Osho to rekao. Postoje različite metode pomoću kojih možete podići svoju svest iznad nivoa razmišljanja, kao što je meditacija I treninzi moždanih talasa. U neurološkom smislu, posmatranje sa višljeg nivoa znači da prednji deo mozga posmatra i kontroliše sve ono što se odvija u drugim delovima mozga. Poenta je u toma da vas posmatranje misli ne samo čini da ste je svesni, već vas čini svesnim i sebe, kao svedoka te misli. Nova dimenzija svesti je istupila. Početne, nagonske misli gube svoju moć I vremenom će utihnuti. A onda, dok učite da ostanete svesni sadašnjeg trenutka, možete odlučiti kada želite da razmišljate. U tom stanju ste mnogo više budni, svesni I prisutni, nego onda kada identifikujete sa svojim mislima.

Ovo je elokventno prezentovao Ekhard Tole:

U momentu kada počnete da posmatrate mislioca, aktivira se višlji nivo svesti. Vi onda počinjete da shvatate da postoji beskrajno kraljevstvo inteligencije izvan misli, I da je misao samo maleni delić te inteligencije. Takođe shvatate, da se sve stvari koje zaista vrede – lepota, ljubav, kreativnost, radost, unutrašnji mir – tada rađaju na mestu izvan uma. Počinjete da se budite.

 

2 Comments

  1. Ima li neki privatni casovi,kako bi moglo da se dodje do vas ili kod vas?

Leave a Comment