Leo Babauta - Navike koje nas slamaju

Samo ne paničite – Daglas Adams

Zašto ne uspevamo da iskorenimo loše navike koje nam stoje na putu, koje uništavaju našu želju za zdravim životom, zdravim telom, jednostavnim stilom življenja, potrebu da budemo srećniji?

Kako to da su naše najbolje namere skoro uvek pobeđene? Mi hoćemo da budemo fokusirani I produktivni, da vežbamo I jedemo zdravu hranu, da prestanemo da pušimo I da naučimo da se oslobodimo duga I nagomilanih stvari koje nam ne trebaju, ali to jednostavno ne uspevamo.

Odgovor leži u nečemu što je ekstremno jednostavno, ali nešto čega većina ljudi nije svesna:

Mi ne znamo kako da se suočimo sa stresom I dosadom na jedan zdrav način.

Loše navike koje smo oformili su nam obično od koristi u našoj borbi sa dosadom I stresom. Razmotrite sledeće loše navike:

1. Pušenje

2. Internet odugovlačenje

3. Konzumiranje brze hrane

4. Grubost/bes/depresija

5. Gledanje TV-a I igranje video igara (u smislu da ste postali zavisnik I neko ko je u stagnaciji)

6. Kupovina (ulazak u dugove, nagomilavanje koječega)

7. Odugovlačenje u finansijama, papirologiji, neredu (suviše stresno za vas)

8. Neaktivnos (izbegavanje fizičkog vežbanja je jedna od tehnika za izbegavanje od stresa)

9. Grickanje noktiju, žvakanje kose, škrboćanje zubima

Ovo nije kompletna lista, ali sve ove navike ispunjavaju snažnu potrebu: one su načini da izađemo na kraj sa dosadom/stresom. Osmislili smo ih kao mehanizme koji nam pomažu, I one ostaju sa nama jer mi ne zamo bolje načine.

Dakle, šta bi se desilo kada bi ih zamenili zdravijim načinima sa kojima bi se suočavali sa stresom ili dosadom? Otarasili bismo se problema ovih loših navika, I počeli bismo imati koristi dobrih navika.

Bolje navike za rukovođenje sa stresom ili dosadom

Navike koje stvaramo tebaju biti one koje nas vode zdravijim rezultatima. Evo nekih ideja:

1. Pešačite, plivajte, vozite bicikli, trčite

2. Radite sklekove, trbušnjake I zgibove

3. Meditirajte I vežbajte jogu

4. Igrajte se sa prijateljima/decom

navike koje nas slamaju
navike koje nas slamaju

5. Stvarajte, pišite, puštajte muziku, čitajte kada vam je dosadno

6. Naučite da uživate da budete sami, umesto da se dosađujete

7. Svakog dana šetajte I uživajte u prirodi

8. Suočite se sa finansijama, sa nagomilanim stvarima, papirologijom – ovog istog momenta, u malim koracima, tako da vam to ne postane stresno

9. Preuzmite kontrolu nad situacijom: napravite listu, počnite bebi koracima da vam to ne postane stresno

10. Naučite da postanete svesni svog disanja, tenzije svog tela, misli briga

11. Odmarajte se

12. Naučite da kupujete zdravu hranu koja vam je ukusna

13. Usporite

14. Okupajte se

15. Naučite da živite u sadašnjosti

Ovo su neki od super primera. Svaka navika gore navedena pomoćiće vam da prevaziđete stres ili dosadu. Ako svoje loše navike zamenite ovim, vaš život će imati manje stresa I biće zdraviji. Imaćete manje duga, manje smeća, manje sala, manje bolesti.

Menjanje Navika

Stare navike uz pomoć kojih ste se obračunavali sa stresom ili dosadom nisu nastale preko noći, te s’toga neće ni nestati preko noći. Mi ih oblikujemo kroz godine I godine ponavljanja, pa ćemo ih na isti način I promeniti.

Međutim, važan start je da shvatimo zašto to radimo – u najvećem delu zbog stresa I dosade – shvatili smo da postoje I drugi načini uz pomoć kojih se možemo suočiti sa ova dva problema. Moramo biti svesni trenutka kada na snagu stupe stres ili dosada, I onda umesto da ih se bojimo, shvatimo da su oni lako rešivi našim novim navikama. Hajde da iznesemo strah iz dosade I stresa. Hajde da naučimo da ih možemo pobediti veoma jednostavno, I da dokažemo to sa ponavljanjem dobrih navika.

Jednom kad to shvatite, pratite uobičajene Zen Navike za menjanje navika:

1. Izaberite samo jednu naviku za početak.

2. Počnite veoma kratko – minut il’ dva, ako želite da održite dobru naviku i ne odustanete.

3. Iskoristite socijalne motivatore poput Fejsbuka, Tvitera, Gugla ili mejla.

4. Budite veoma svesni vaših okidača, I primenite naviku svesno svaki put kada se okidač pokrene.

5. Uživajte u novoj navici. Zadržaćete je duže kod sebe ako tako činite.

Mi smo slomljeni navikam koje smo oformili zbog straha od stresa I dosade. Ali možemo uzvratiti tako što ćemo naučiti kako da dišemo, da se smejemo, da idemo laganim ritmom. Možemo posramiti ove džinove koji su nas slamali tako što ćemo ih pretvoriti u mušice koje ćemo oterati pukim osmehom.

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

3 Comments

 1. LELA

  Kako je lepo čitati i kako deluje lako, ali meni ništa ne polazi za rukom, jako sam depresivna imam x fobija i zatvorila sam se u kuću desetak i više godina i sada imam nesvestice i sve mi je gore i gore, hvala Bogu fizički sam zdrava ali…. dokle ću ne znam, uvek mi je glava puna negativnih misli, na sekund pokušam da razmišljam pozitivno ali opet se vraća u negativu ja zaista ne vidim izlaz, da li neko od vas vidi???

 2. Anita

  Draga Lela,treba da slimis sve te navike,nije lako jer su dugo prisutne,ali je moguce!Tvoje depresije su posledica razmisljanja,a tvoje nesvestice posledice strahova,tj.fobija!Moras to sama da pokrenes,niko to ne moze umesti tebe,moras da prelomis!Nema veze sto ti se javljaju negativne misli poklopi ih pozitivnim!i normalno je da “padas” i da se vracas na staro,ali samo nastavi,nastavi i nastavi,iako su koraci umorni,iako ne vidis spas,iako mislis da je tu kraj,samo nastavi,ne osvrci se,veruj…kada budes primetila i mali maleni boljitak dobices i vise samopouzdanja!I izadji iz kuce,izadji protiv svoje volje,odluci tako i gotovo! Razumes?Ti si kljucni faktor!Mozemo mi svi da ti pricamo i savetujemo te,ali ti si ta koja mora da se odluci na akciju,samo ti! Resenje je u tebi!!!Veliki pozdrav za tebe!

 3. Loki

  Draga Lela,

  znam da moze. znam jer je moj prijatelj prosao kroz isto. poceli smo (kazem “mi” jer sam bila svakodnevno deo tog iskustva) od toga da se odvazi da prekoraci kucni prag. danima je trajalo. i uspeo je. posle toga je islo jedno za drugim; ulica, voznja taksijem, terapije, pa sve do kafana, utakmica, posla. danas, posle 4 godine, odselio se od svojih, iznajmio stan, ima kucnog ljubimca, svoj novi krug prijatelja, menja poslove kako mu odgovara, i iznad svega – postuje i ceni zivot! a za sve je bilo kljucno – poverenje. poverenje u Zivot! u Sebe. u Univerzum. Ratnici Svetlosti ce ti biti podrska. celim putem. Citaj citaj citaj. Pisi, pisi, pisi.Svaki dan! desetine puta. ponovo i ponovo i ponovo. videces, za 3- 4 nedelje, nista nece biti isto! prosto ces znati to iz dubine svog bica. molim te, ukazi poverenje nama koji smo puno toga vec primenili, i uspeli…. volimo te puno!

Leave a Comment