Leo Babauta - Izgubljena umetnost osame

Nikada nisam pronašao kompanjona koji je toliko druželjubiv kao osama. U većini slučajeva smo više usamljeni kada idemo u društvu, nego kada ostanemo u kući.’ – Henri Dejvid Toro

 

Ne morate biti monah kako bi pronašli osamu, niti usamljenik da biste u njoj uživali.

Osama je izgubljena umetnost u ovo vreme ultra-konektovanosti, I mada ja ne žalim ovu lepotu globalne povezanosti, mislim da postoji određena potreba da s’vremena na vreme napravimo malu pauzu od svega toga.

Neke od mojih omiljenih aktivnosti uključuju da sedim ispred okeana, da mirujem, da razmišljam o svemu, da se šetam, sam sa svojim mislima, da se ‘odsečem’ od celog sveta I samo pišem, da pronađem tišinu uz dobar roman, da sebi priuštim jedno dugo kupanje u potpunoj samoći.

Nemojte me pogrešno shvatiti: ja obožavam da provodim vreme sa svojim voljenima, da se šetam sa prijateljima ili da posmatram zalazak sunca sa svojom ženom, ili da čitam knjigu sa svojom decom; to su sve takođe moje omiljene stvari na svetu, koje obožavam da radim.

Međutim, osama, ovih dana je apsolutna potreba.

 

Dobrobiti osame

Najbolja umetnost stvarana je u osami, iz dobrog razloga: samo onda kada smo sami možemo dosegnuti svoje dubine I pronaći istinu, lepotu, dušu. Neki od najboljih filozofa svih vremena, redovno su išli u šetnju, svakog dana, I upravo za vreme tih šetnji nalazili su svoje najdublje misli.

Moje najbolje pisanje, ustvari, najbolje od svega što sam do sad radio, stvarano je u osami.

Evo nekoliko dobrobiti koje sam pronašao u osami:

1. vreme za razmišljanje

2. kada smo sami, upoznajemo sebe

3. prostor za kreativnost

4. prostor za opuštanje I lični mir

5. vreme da se osvrnemo na ono što smo učinili, I naučimo iz toga

6. izolacija od drugih pomaže nam da pronađemo sopstveni glas

7. tišina pomaže da cenimo malene stvari koje se izgube u svakodnevnoj buci

Postoje I mnoge druge koristi od osame, ovo je samo da se zagrejete. Prave koristi osame se ne mogu opisati rečima, već se moraju pronaći u delima.

 

Kako pronaći osamu

Počnite tako što ćete se diskonektovati.

Svaki razlog koji imate da biste se konektovali sa drugima sada uklonite. Isključite e-mail, facebook, Twitter I My Space; izlogujte se sa foruma I socijalnih mreža, mesindžera, Skype-a, veb sajtova I blogova. Isključite svoje mobilne telefone I naprave.

Isključite kompjuter…osim ako vam nije potreban za kreativnost, za stvaranje – u tom slučaju – isključite veb pretraživač, internet konekciju, I svaki program koji vas konektuje sa drugim ljudima.

photo: amber champagne 1 by venomxbaby d4du7fd
photo: amber champagne 1 by venomxbaby d4du7fd

Sledeća dva koraka zavise koju strategiju primenjujete:

1. Udaljite sebe od svega. Ovo možete raditi I u svojoj kancelariji, tako što ćete zatvoriti vrata, ili staviti slušalice sa umirujućom muzikom po vašem izboru. Ako je moguće, obavestite vaše kolege da vas ne uznemiravaju u toku određenog bloka vremena. Ili to možete raditi kući tako što ćete naći tiho mesto za sebe, zatvoriti vrata ili uzeti slušalice. Ključ je u tome da se ‘odsečete’ od spoljašnjeg sveta, uključujući I kolege, ili one koji žive sa vama.

2. Beg. Ovo je zapravo moj omiljeni način za osamu. Izađite napolje I uživajte van kuće. Idite u šetnju, pronađite plažu, planinu ili park; tihi kafe, ili prijatnu hladovinu za odmor. Ili gledate u ljude, ili u prirodu.

Drugi saveti:

-probajte da uživate u opštajućoj kupki s’vremena na vreme

-ušuškajte se u krevet sa odličnim romanom

-ako ste udati I imate decu, zatražte od partnera da vam da slobodno vreme, a potom uzvratite uslugu. Načinite to vašom regularnom razmenom.

-Šetajte svaki dan

-dođite na posao ranije, I radite u tišini

-popijte prijatni čaj

-probajte da sedite u miru, fokusirajući se na svoj dah. Dok vaš um luta po mislima prošlosti ili budućnosti, zapamtite ih sa strpljenjem, a potom se opet vratite na svoje disanje.

‘Ja živim u onoj osami koja je bolna u mladosti, ali predivna u godinama zrelosti.’ – Albert Ajnštajn

 

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

Leave a Comment